BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IT és a számítástechnika mindent megváltoztat

Az IT-nek és a számítástechnikának egyre meghatározóbb szerepe lesz a vállalatok és az emberek életében is, értettek egyet a Világgazdaság kerekasztal beszélgetésének résztvevői. Mint kifejtették, az IT és a számítástechnikai eszközök, megoldások hódítása életünk szinte minden mozzanatának részévé válik. A gazdaságban is minden meg fog változni, sőt a társadalomban, az emberek életében is.

Abból a szempontból viszont már részben eltért a véleményük, hogy ennek milyen hatásai lesznek. Az ugyanis biztos, hogy e fejlesztések révén állások tömege fog megszűnni, vagyis az infokommunikáció hatása ebből a szempontból az ipari forradaloméhoz hasonlatos. A többség viszont azt gondolja, hogy e változásban meg kell, meg lehet találnunk a lehetőséget. Az új megoldások ugyanis új feladatokat, új, kielégítendő igényeket fognak teremteni.

Az IT használatának kiteljesedésével megváltoznak a foglalkoztatás formái is. Egyre nagyobb teret kaphat az irodán kívüli, az otthoni és a részmunkaidős foglalkoztatás, lehetőséget kapnak a kisgyerekes anyukák is arra, hogy valamennyit dolgozhassanak. Az atipikus munkavégzés terjedése kapcsán Sembery Tamás, a Huawei Hungary kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, hogy mindez annak köszönhető, hogy a távközlésben megnőtt az átviteli utak sebessége, ennek eredményeként nőtt a mobilitás, mindez pedig összességében a társadalmi jót is szolgálja. Érdekességként beszámolt arról, hogy a Huaweinél a vállalaton belüli IT, mint munkakör már meg is szűnt. A kínai vállalatnál azért nincs e területért felelős munkatárs, mert ehhez minden dolgozó amúgy is ért.

Az IT hatásaként átalakul a vállalatok működése, a vállalatok közötti kapcsolatrendszer is. „Arra törekszünk, hogy minden termékünket összekapcsoljunk internetes alkalmazásokkal” – mondta Hajzer István, a Robert Bosch gazdasági igazgatója. Előrejelzések szerint a járműipari fejlesztések irányát meghatározza az elektromos autók terjedése, valamint a járművek és a net, továbbá a járművek egymás közötti kommunikációja is. 2020-ra minden második autót a ma még fejlődő térségekben fogják eladni.

Ugyanakkor, mint Ferencz Gyula, a Microsoft nagyvállalat ügyfelekért felelős igazgatója rámutatott, hiába általános a vállalatokon belül az IT használata, a területen óriási a krízis. Valójában nagyon kevesen elégedettek azzal, ahogyan az IT a cégüknél működik. A vállalati hatékonyságjavítás egyik érdekes eszközeként az igazgató megemlítette, hogy cégüknél egy olyan ötlettábla, amelyen nem csak az innovációval, hanem a vállalat egészének működésével kapcsolatos javaslatok is szerepelnek. Mindenütt a középpontban van a képzés, az együttgondolkodás.

Sok sikeres hazai vállalat valamely multi leánycége. Az ezzel kapcsolatos vonatkozó kérdésre Veres Zsolt, az IBM Magyarország vezérigazgatója kifejtette, hogy az ilyen anyavállalatok egy Magyarország hírét is viszik a világban, miközben e magyar cégek vezetői külföldön kicsit Magyarország nagykövetei is.

Kell-e mérni a távmunka hatékonyságát?

A közelmúltban megjelent a piacon egy magyar fejlesztésű szoftver, a távmunkások munkavégzése hatékonyságának ellenőrzésére. Az NI-nél kipróbálták, megállapították, hogy rengeteg a kihasználatlan holtidő, mégis úgy döntöttek, hogy nem vezetik be. Ábrahám László, az NI Hungary vezérigazgatója szerint azért nem, mert a cégnél a működés a bizalmon, az őszinteségen, a folyamatos fejlesztésen alapul, nem a percről percre való elszámoltatáson.

Mások is úgy vélték, hogy a nyugodt körülmények közötti, otthoni munkavégzés inkább javítja a hatékonyságot. Változnak a munkahelyen belüli kapcsolatok is. „Nálunk nincs melós, csak munkatárs, nekünk kreatív, ötletekkel rendelkező emberekre van szükségünk” – jelentette ki Ábrahám László.

Mások is úgy vélték, hogy a nyugodt körülmények közötti, otthoni munkavégzés inkább javítja a hatékonyságot. Változnak a munkahelyen belüli kapcsolatok is. „Nálunk nincs melós, csak munkatárs, nekünk kreatív, ötletekkel rendelkező emberekre van szükségünk” – jelentette ki Ábrahám László.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.