BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóval lassabb lesz az utazás a Balaton-parton

A dél-balatoni vasútvonal régóta esedékessé vált felújítása, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a nyáron, előkészítési munkákkal megkezdődött - közölte a MÁV. Szeptember elsejével újabb fázisba érkezett a fejlesztés, amely már a vonattal utazókat is érinti. A Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti pályaszakasz rekonstrukciós munkálatai miatt módosul a vonatközlekedés, továbbá Siófok és Balatonszemes között az utasoknak vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk.

Augusztus 31-vel véget ér a Balatonnál a nyári utazási főszezon, ezért nem véletlen a dél-balatoni vonal vasúti menetrendjét is érintő építési fázisának szeptember elsejei kezdete.A nyári csúcsidőszakban hétvégenként 57 közvetlen járat, a téli menetrendben ennél kevesebb, 24 közvetlen vonatjárat közlekedik Budapest és a Balaton déli partja között. Csökken az utazók száma is természetesen, ahogy véget ér a nyár.    
 
A beruházást irányító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkezdheti a vasútvonal megújítását szolgáló munkálatokat, a vágányzári menetrend alapján a megfelelő közszolgáltatást pedig a vasúttársaság biztosítani tudja. A 30-as számú vonalon a felújítási munkálatok 2014. szeptember 1-től 2015. június 13-ig, a jövő évi nyári forgalom kezdetéig tartanak, eltérő pályaszakaszokon.
 
A mostani felújítási fázisban – szeptember elsejétől a december 13-ai menetrendváltozásig – a 30-as számú Budapest – Székesfehérvár – Siófok – Nagykanizsa – Gyékényes vasútvonalon módosított menetrend lép életbe. Siófok és Balatonszemes, illetve Balatonszemes és Siófok között valamennyi személyszállító vonat helyett vonatpótló autóbuszokat állít be a MÁV-Start.

A menetidő természetesen megnövekszik az átszállási időkkel és az autóbuszok hosszabb menetidejével. Emiatt a vasútvonalon közlekedő ütemes gyorsvonatok Budapest-Déli pályaudvarról 25 perccel korábban indulnak, illetve visszaútban Budapestre 25 perccel később érkeznek meg. Nagykanizsától Balatonszemesig illetve Balatonszemestől Nagykanizsáig a vonatok menetrendje megközelítőleg megegyezik a korábban megszokott alapmenetrenddel. A többi vonat menetrendje is változik kisebb-nagyobb mértékben az egyvágányú pálya adottságaiból fakadóan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.