BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar és a szlovák élelmiszerekkel van a legtöbb baj Szlovákiában

Rossz a magyar élelmiszer Szlovákiában? Ezt a kérdést veti fel a pozsonyi Új Szó, amely szerint rohadt zöldség és gyümölcs, katasztrofális higiéniai körülmények, hiányzó termékjelölések jellemzik a szlovákiai élelmiszerüzleteket is.

A magyar nyelvű lap szerint a szlovák földművelésügyi tárca és az országos élelmiszer-felügyelet ellenőrei részéről ugyan egyre nagyobb nyomás nehezedik a szlovákiai üzletláncokra, ennek azonban alig van látszata. Mindezt maga a földművelésügyi miniszter, źubomír Jahnátek is elismeri, aki szerint az élelmiszerüzletekben az elmúlt időszakban még romlott is a helyzet. Az élelmiszer-felügyelet ellenőrei az idei harmadik negyedévben összesen 15 420 ellenőrzést hajtottak végre az élelmiszerárusoknál, amelyekből 1817 esetben, vagyis az ellenőrzések csaknem 12 százalékánál találtak kisebb-nagyobb hiányosságokat. Ez még az idei első félévhez képest is romlásnak számít. A nagy üzletláncok közül a harmadik negyedévben a Carrefour bizonyult a legproblémásabbnak, amelynél az ellenőrzések 28 százaléka tárt fel hiányosságokat. A sorban a Diligentia következik 27, majd a Tesco 18,6 százalékkal.

Az Új Szó ugyanakkor arra is rámutat, hogy egyre több gond van a szomszédos országokból érkező élelmiszer-szállítmányokkal is. Az ellenőrök 757 szállítmányt vizsgáltak, és minden tizediknél találtak valamilyen hiányosságot. A legtöbb gond a harmadik negyedévben a magyarországi szállítmányokkal volt, ezeknek a 12 százaléka nem felelt meg a szabályoknak, a lengyel szállítmányoknál ez 7, a csehek esetében pedig alig valamivel több, mint 6 százalék volt. „A kereskedőknek szigorú szankciókra kell felkészülniük” – fenyeget a szlovák földművelésügyi miniszer. Az élelmiszerellenőrök 368 hatósági eljárást indítottak a mulasztást elkövető kereskedők ellen, akik összesen több mint 2,7 millió eurós büntetésre számíthatnak. Ezzel párhuzamosan a harmadik negyedévben 576 helyszíni bírságot szabtak ki, több mint 21 ezer euró értékben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.