BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa mától több orosz gázt kap, Ukrajnába is újraindul az export

Mától – nem tudni, mennyi időre - megugrik a Gazprom európai gázeladása. A társaság öt napig újra szállít Ukrajnának is.

Az orosz Gazprom mától az eddiginél 58 százalékkal több, azaz napi 174,3 millió köbméter orosz gáz Európai Unióba történő tranzitjára kérte fel az ukrajnai gázrendszer irányítóját a Naftogaztól kapott tájékoztatás szerint. Az erről kötött megállapodás azonban a napi mennyiségnek csak a ±4,5 százalékos ingadozását teszi lehetővé az uzsgorodi (ungvári) kompresszorállomáson, az Ukrajna többi, nyugati határi kompresszorállomásán pedig legfeljebb ±6,5 százalékost.

Ha a Gazprom e határokat túllépi, akkor az érintett szállítási napi előtt 36 órával igazolnia kell, hogy megfelelő mennyiségű gázt tárol az ukrajnai, földalatti létesítményeiben, illetve rendelkezik a szükséges, extra gázmennyiséggel.

Márpedig a Naftogaz közlése szerint a Gazprom nem tárol gázt ukrán területen, és előzetesen extra mennyiségről sem értesítette a gázszállító társaságot.

„Ha a Gazprom nem tartja be pontosan a tranzitszerződés feltételeit, akkor Ukrajna nem tud felelősséget vállalni az ilyen rendelés végrehajtásáért. Mindazonáltal a Naftogaz március 6-án maradéktalanul teljesíteni kívánja a Gazprom kérését” – áll a közleményben.

A beregdaróci kompresszorállomáson a mai terv szerint a februárra jellemző, napi bő 11 millió köbméteres mennyiség érkezik a tervek szerint. A hét első napjaiban csak 8-9 millió köbméteres volt a behozatal.
Ezzel egyidejűleg az eladó szóvivőjétől, Szergej Kuprijanovtól érkezett egy nyilatkozat, amely szerint cége megkapta a Naftgaztól a márciusban vásárlandó orosz gáz árát, előre. A 15 millió dollárból napi 45,6 millió köbméter gáz küldhető, amit további öt napon keresztüli értékesítést tesz lehetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.