BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jót tesz a vizes vb az ingatlanpiacnak

Az egyébként is felkapott 13. kerületi városrészek - Újlipótváros, Vizafogó, Angyalföld - lakástulajdonosai már most dörzsölhetik a markukat: a 2017-es budapesti vizes világbajnokság fejlesztései tovább növelik a négyzetméterárakat. Ezek tavaly óta enélkül is 6-10 százalékkal emelkedtek.

„A Dagály fürdőkomplexum területén 2017-ben rendezendő vizes világbajnokság már rövid távon is jelentősen emeli az ingatlan értékét, ezért a lakás kiváló befektetési lehetőség!” – érvelnek egyre többen a Vizafogón eladásra szánt lakások tulajdonosai közül. Egyelőre minden jel arra utal, teljes joggal.

A nemzetközi sporteseményre a tervek szerint a Dagály Strandfürdő területén 18 ezer férőhelyes uszodakomplexum épül – igaz, ezt utána visszabontják kisebbre, marad viszont a strand és a Forgách utcai metrómegálló közötti sétány, valamint a Népfürdő utcai és a Dagály közti megújult terület is. A vb kísérőlétesítményeként egy gyalogoshidat is építenek, ez a Dráva utca magasságában köti majd össze a felső rakpartot és a Margitszigetet.

„Legfeljebb azok az építkezések közvetlen közelében élő lakástulajdonosok aggódhatnak a 13. kerületben, akik éppen az munkálatok ideje alatt szeretnék sürgősen pénzzé tenni ingatlanukat. Mindenki más profitálni fog a világbajnoksághoz kapcsolódó építkezésekből” – mondta a Világgazdaságnak Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője. A szakember felhívta a figyelmet: a nagy sporteseményekhez kapcsolódó környezetrendezési munkák – parképítések, útfelújítások – ugyanúgy megemelik egy-egy környéken az ingatlanárakat, ahogyan azt például a négyes metró vagy bármelyik bevásárlóközpont létesítésekor tapasztalhatták a tulajdonosok és a vásárlók.

A vizes vb ráadásul csak időlegesen növeli meg a járókelők és autók számát – ellentétben például egy új pláza forgalmas parkolójával – , miközben a margitszigeti új híd megmarad majd. Az ingatlanok értéknövekedését még időlegesen sem vetik vissza az esetleg tartósan, nagy zajjal, porral járó építési munkák vagy éppen az útlezárások, sőt: a piac jellemzően előre beárazza a fejlesztések pozitív hatását. Az árak már a fejlesztések bejelentéséről szóló első hírek megjelenése után megindulnak felfelé. Ez nem csak a fővárosban, hanem a vidéki településeken is így van, legfeljebb kisebb az érintett környék területe.

„A lakásvásárlók és a beruházók hosszú távon gondolkoznak. Tisztában vannak vele, hogy a teljes környék felárazódása nem vagy csak részben váltható ki mással, például a lakás felújításával. Valójában a hidak, új épületek, közösségi terek nem átadásukkor emelik jelentősen az ingatlanárakat, ez időben elnyújtott folyamat, ami szinte kivétel nélkül már korábban, az első tervek, hírek megjelenésekor elkezdődik” – tette hozzá Déry Attila.

Az OC munkatársainak tapasztalatai szerint a 13. kerület újlipótvárosi részén és a Vizafogón már az elmúlt hónapokban – azaz a vizes vb rendezéséről szóló hivatalos bejelentés előtt – radikálisan nőtt a kereslet mind a tégla, mind a panellakások iránt. A használt téglaépítésű ingatlanok az első negyedévben 350 és 360 ezer forint közötti összegért keltek el négyzetméterenként, a Vizafogón található panelek ára 230 ezer forint körül alakult, és Angyalföldön is csupán 10 ezer forinttal maradt el ettől. „A téglalakások ára 6-7, a paneleké pedig 10 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakban mérthez képest” – mondta Déry Attila az OC adatbázisát elemezve.

Szinte lehetetlen kiszűrni, hogy ebből a növekedésből hány százalék köszönhető kifejezetten a vizes vb-nek, illetve a kapcsolódó fejlesztéseknek. Annál is inkább, hiszen például a Dagály strand régóta üzemel, fejlesztése így messze nem akkora mértékben hat a környékbeli árakra, mint például a Margitszigetre vezető tervezett híd a kerület pesti oldalán található Duna-parti utcákban.

Az elemző várakozásai szerint a most látható tendencia folytatódni fog a következő 2-4 évben is. „Bár a 10 százalékos növekedési ütem nagyon magas, az évi 5 százalék körüli áremelkedés a jelenlegi piaci viszonyokat figyelembe véve abszolút reális több éves távlatban” – véli Déry Attila.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.