BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt a Telekom

Idén a második negyedévben tovább növelte bevételét a Magyar Telekom, de a mobilhívás-végződtetési díjak csökkentését megérezte a távközlési cég.

A Magyar Telekom idei második negyedévi bevételei mintegy 4,4 százalékkal, 151,8 milliárd forintról 158,5 milliárd forintra nőttek, elsősorban a magasabb rendszerintegráció/információtechnológiai (RI/IT) bevételeknek és az energiaszolgáltatásból származó bevételeknek köszönhetően, de a vezetékes bevételek is növekedtek az időszak alatt – közölte a távközlési társaság.

Emelkedtek a tartozék és mobiladat bevételek is, amit azonban ellensúlyozott a mobil hangalapú kis- és nagykereskedelmi bevételek csökkenése. Utóbbi visszaesését a mobil hívásvégződtetési díjak 2015 április 1-óta hatályos jelentős csökkenése okozta. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek növekedése annak köszönhető, hogy nőtt az üzleti ügyfelek számára értékesített elektromos áram és földgáz mennyisége.

A közvetlen költségek 11,6 százalékkal 56,1 milliárd forintra emelkedtek a második negyedévben, elsősorban a magasabb RI/IT és energiaszolgáltatásokhoz, valamint az eszközértékesítéshez kapcsolódó költségek növekedése miatt. Az összekapcsolási költségek ugyanakkor mintegy negyven százalékkal estek a magyarországi mobil végződtetési díjak 7,06 forintról 1,71 forintra való csökkenésének következtében.

A második negyedévben az Ebitda 5,2 százalékkal, 52,2 milliárd forintra nőtt éves összehasonlításban, a magasabb bruttó fedezetnek, a személyi jellegű ráfordításokon elért megtakarításnak, valamint a magasabb egyéb működési bevételeknek köszönhetően.

A szabad cash flow a 2014. első félévi 0,7 milliárd forintról -1,4 milliárd forintra romlott 2015 azonos időszakában. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow ugyan emelkedett, amely pozitív hatást azonban a GTS Magyarország akvizíciója (14,2 milliárd forint vételár, a tranzakcióval 1,8 milliárd forint pénzeszköz is a csoport könyveibe került) a befektetési tevékenységre fordított nettó cash flow növekedésén keresztül ellensúlyozta.

A társaság azt is közölte, hogy a nettó adósságállomány a 2014 második negyedévi 374,6 milliárd forintról 447,2 milliárd forintra nőtt június végére, de alapvetően változatlan maradt a 2014. év végéhez képest. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 45,6 százalék volt 2015. második negyedév végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.