BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áldozatokkal járt a stratégiaváltás

A jelen szép, a jövőkép kissé homályos a General Electric (GE) részvényesei számára. Az amerikai ipari konglomerátum alapos profiltisztításon esett át az elmúlt bő egy évben, és ez tükröződik is a számain. Az egyszeri tételektől megtisztított egy részvényre eső eredmény (EPS) 29 centet tett ki a harmadik negyedévben, ez három centtel haladja meg az elemzői konszenzust. Egy évvel korábban 35 centes EPS-ről számolt be a GE, a csökkenés egyértelműen a főáramba nem illő üzletágak kiszervezésére vagy eladására vezethető vissza. A pénzügyi szolgáltatástól fokozatosan vettek búcsút, az üzletág – amelynek része volt a magyar állam által megvásárolt Budapest Bank is – utolsó elemeit a Wells Fargo vette meg. Igaz, még hátra van a GE Capitalhez tartozó Synchrony Financial részvénycserés értékesítése.

A feleslegesnek ítélt üzletágakért kapott pénzből akvizíciókra is futotta, ezek közé tartozott a francia Alstom energetikai portfóliójának megvétele. A 8,5 milliárd eurós tranzakció zárása a közeli hetekben történik meg. Az erős magyarországi gyökerekkel és gyártóbázisokkal rendelkező GE a repülőgépgyártásban, az egészségügyben és az energetikában épít ki hídfőállásokat.

A GE számára a stratégiaváltás áldozatokkal is járt, folytatódó tevékenységéből származó bevétele törvényszerűen visszaesett: a 27,9 milliárd dolláros forgalom 1,3 milliárddal maradt el a Bloomberg elemzői várakozásaitól. A teljes bevétele ennél 3,7 milliárddal volt több.

Az olaj- és gázipari üzletág bevétele megsínylette az alacsony energiaárak miatt visszafogottá vált beruházói aktivitást, itt 16 százalékos visszaesést mértek, míg az egészségügyi eszközöket gyártó és szolgáltató üzletág ötszázalékos mínusszal zárt. Ezzel szemben a repülőgépturbina-gyártásból öt-, a közlekedési eszközökéből háromszázalékos bevételnövekedést tudtak felmutatni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.