BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okosodnak az óráscégek

Novemberben érkezik a Tag Heuer okosórája, a svájci cég hagyományaihoz híven a prémium szegmenst veszi célba az 1800 dolláros készülékkel. A Swatch Kínában mutatta be saját megoldását, az eszköz azonban komoly csalódást okozott.

Elindította saját okosórájának bevezető kampányát a Tag Heuer. A társaság egy sokat sejtető fotóval és egy online visszaszámlálóval jelzi: hamarosan érkezik az új készülékük. A svájci óragyártó a tervek szerint november 9-én mutatja be az Android Wear operációs rendszert használó eszközt, amely az ilyen megoldással ellátott okosórák között a legdrágább lesz majd a piacon. A korábbi hírek szerint nagyjából 1800 dollárba kerül a készülék, amelyet Connectednak hívnak majd. Magáról az eszközről egyelőre nem lehet túl sokat tudni, a vállalat közlése szerint 40 órát bír az akkumulátora egy feltöltéssel, és az is kiderült, hogy Intel processzor kerül majd bele. A „Swiss Made” (svájci gyártmány) jelzés viszont nem lesz rajta az eszközön, ugyanis a Tag Heuer okosóráját Svájcon kívül készítik. A cég már a hetedik vállalkozás, amely a Google által viselhető eszközökre kifejlesztett operációs rendszert használja. Ez fut többek között a Samsung, az LG és a Huawei okosóráin is.

Ilyen megoldásra nem lesz szükség a Swatch új készülékénél, amelynél az „okosságot” az jelenti, hogy az NFC-technológiát (kis távolságú, vezeték nélküli kommunikáció) használó csipet építettek bele, így fizetésre is használható. Ezt leszámítva egy hagyományos óráról van szó. A készüléket Kínában kezdik forgalmazni a jövő év elején, 90 dollár körüli áron. Kérdés, hogy mekkora érdeklődésre számíthat majd. A nagy technológiai cégek valamivel drágább, de valóban „okos” órákkal árasztják el a piacot, és az NFC-technológia sem jelent újdonságot: ma már a bankkáryták jó részébe beépítik. A Swatch új eszköze komoly csalódást jelent az elmúlt hónapok megnyilvánulásai után. A társaság vezérigazgatója, Nick Hayek még tavasszal forradalmi újításként harangozta be saját okosórájukat, miközben az Apple Watchot „érdekes játéknak” titulálta, amely szerinte korántsem hoz forradalmat.

Forradalmi változásokat hozhat ugyanakkor a piacon a Blocks nevű kezdeményezés, amely gyakorlatilag egy elemekből összeállítható okosórát takar. A konstrukció lényege, hogy a központi elemhez, amely a kijelzőt és a processzort tartalmazza, több elemből állíthatják össze a felhasználók az óra „szíját”. Itt jön az igazi érdekesség, az egyes blokkoknak ugyanis önálló funkcióik vannak. Így némelyikbe például SIM kártyát lehet helyezni, amely beépített GPS-t tartalmaz, és képes mérni a szívritmust. A jövőbeni tervek között szerepel többek között az ujjlenyomat-olvasó és a levegő szennyezettségét mérő elemek elkészítése is. A felhasználók pedig maguk dönthetik el, mely modulokat vásárolják meg a központi egységhez, így teljesen testreszabott, ám bármikor újabb funkciókkal bővíthető eszközt kapnak. A Blocks piaci bevezetéséhez a Kickstarter közösségi finanszírozási oldalon gyűjtenek pénzt. Az eredeti, 250 ezer dolláros célkitűzést néhány óra alatt elérték, tegnap délután már közel 700 ezer dollárnál tartottak, és mivel a kampány november 20-ig tart, valószínűleg több millió dollárt szednek majd össze a moduláris okosórára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.