BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár nőhetnek is a belföldi tarifák

Akár a belföldi tarifák emelését is hozhatja a roamingdíj eltörlése, de ha a szolgáltatók lenyelnék az ebből fakadó veszteséget, akkor az ügyfelek sokat nyernének.

Nincs kizárva, hogy a romaingdíj tervezett kivezetése miatt a szolgáltatók emelni fogják a belföldi hívások tarifáját – vélik a lapunknak nyilatkozó szakértők. A későbbiekben ugyanis nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről például Magyarországra irányuló hívások percdíjában. A tarifaemelésre elméletileg lehetőségük is lesz a cégeknek, hiszen nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás.

„A szolgáltatók saját üzletpolitikai stratégiájuk alapján döntik el – a szabad piaci verseny elveinek tiszteletben tartása mellett – azt, hogy emelik-e saját tarifáikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs felhatalmazása a szolgáltatók üzleti döntéseinek vizsgálatára. A hatóság feladata annak biztosítása, hogy a szolgáltatók az esetleges díjemeléseket, az általános szerződési feltétel- és szerződésmódosításokat a jogszabályi előírások alapján hajtsák végre” – közölte lapunkkal az NMHH. Arra a kérdésünkre pedig, hogy miként érintheti az adott cégeket az új szabályozás, az NMHH azt válaszolta lapunknak, hogy a roamingszabályozás irányát az érintett vállalatok az elmúlt néhány évben előre láthatták. (Ezt alátámasztja, hogy a rendelettervezetről 2013 szeptembere óta folyt a vita.)

Maguk a szolgáltatók – érthetően – igen óvatosan nyilatkoztak a kérdés kapcsán. – A Vodafone Magyarország még nem ismeri az Európai Parlament (EP) roamingdöntésének minden, esetenként még kidolgozásra váró részletét, így egyelőre nem tud a majdani módosítások hatásairól sem nyilatkozni – közölte a Vodafone sajtóosztálya. A Magyar Telekom pedig azt közölte: pozitívan értékelik az EP-döntést és az elfogadott szabályozást, ugyanakkor a bevezetés, a konkrét megvalósítás számos részlete még további elemzést igényel. Jelenleg még – tették hozzá – nagyon korai lenne üzleti becsléseket mondani, hiszen nem ismerjük a fogyasztásra gyakorolt hatásokat. „A Telekom nem számol a 2017-re közzétett üzleti célok módosításával. A 2017 közepéig érvényes roamingcsökkentési menetrend eddig is ismert volt, és figyelembe tudtuk venni az üzleti tervezésben. Egyelőre nyitott kérdés, hogy az ügyfeleknek kedvező roamingszabályozás mennyire rendezi át a piacot hosszú távon, mivel a díjak csökkenésének forgalomnövelő hatása is lehet” – hangsúlyozta a Telekom. A cégek egyébként – versenyokokból – már eddig is kínáltak a kötelező EU-szintű roamingdíj-csökkentéseken túlme­nő, azoknál kedvezőbb roamingcsomagokat.

Ha viszont a szolgáltatók „szó szerint” hajtanák végre az EP-határozatot, akkor az ügyfelek a jelenleginél kedvezőbben járnának. 2015. december 15-ig egy speciális számítással fogják meghatározni, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni az Európai Unióban a külföldön fogadott hívásokért. Az új, pontosabban átmeneti időszak tarifáinál minden esetben egy elv érvényesül: egypercnyi beszélgetésért, adatforgalomért a belföldi percdíj plusz néhány eurócent kérhető el. Fontos ugyanakkor, hogy az átmeneti időszakban (vagyis 2016. április végétől a roamingdíjak teljes megszűnéséig) a díj egyetlen esetben sem lehet magasabb a jelenleginél – erről tájékoztatott az NMHH. Ez az elv lesz érvényes az adatforgalomra is, amelynek költsége megabyte-onként legfeljebb 0,05 euróval haladhatja meg a hazai adatforgalom díját.

Kivezetési menetrend

A roamingdíjak legutóbb 2014. július 1-jén változtak, kivezetésük pedig két lépcsőben történik. Lesz tehát egy átmenti időszak 2016. április 30-tól, amikor az említett mértékben lehet növelni a belföldi díjakat. Ezt követően, 2017. június 15-től pedig az említett pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha évenként a nemzeti szabályozó hatóságok számára – Magyarországon az NMHH-nak – megküldött kérelemben közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a barangolási szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban felmerült költségek nem fedeznék a kiadásokat, és ez hatással lenne a belföldi tarifáikra (a belföldi díjak emelésére lenne szükség). Egyéb esetben csak a belföldi díjakat számolhatják fel.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.