BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy verekedések kísérik a Fekete Pénteket Amerika-szerte

Tömegjelenetek, verekedések, dulakodások kísérték az amerikai boltok nyitását a Fekete Pénteken.

Több helyről érkeztek idén is az üzleteket megrohamozó vásárlók közötti tettlegességről szóló jelentések, miután az Egyesült Államokban a hagyományos fekete pénteki árleszállításokkal megkezdődött a karácsonyi vásárlási szezon.

Magyarországra is elért az őrület: eddig csak az amerikai boltokból láttunk olyat, ahogy a vásárlók egymást tapossák a csak ma akciós termékekért, de most már Kaposvárról is van ilyen felvétel. Az ottani Tescóban közelharcig jutnak a vásárlók a leértékelt plazmatévék előtt. Az üzlet első részében már reggel 8 óta előtt hatalmas sor állt, amikor pedig elkezdték betolni a raklapokat, elszabadult a pokol. A dulakodókat rendőrök választották szét.

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség várakozásai szerint idén 135,8 millió amerikai kíván élni a fekete pénteken, illetve az azt megelőző, hálaadás napján, koraeste megkezdődött hétvégi akciókkal. Tavaly 133,7 millióan vásároltak ebben az időszakban. A kereskedők árbevétele idén 3,7 százalékkal haladhatja meg a 2014-es szintet, és elérheti a 630,5 milliárd dollárt.

Az ünnepi szezon vásárlásainak mintegy egyötöde ezen a hétvégén történik az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedők rendszerint a fekete péntektől karácsonyig terjedő időszakban termelik ki bevételük 20-40 százalékát, ezért készleteik egy részére adott jelentős árengedményekkel próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat. A nap neve arra utal, hogy az üzletek mérlege ilyenkor fordul át a veszteséges vörösből a nyereséges fekete tartományba.

Tavaly, elsősorban az okostelefonok széleskörű elterjedésének köszönhetően, 26 százalékkal nőtt a hálaadásnapi online vásárlások száma. Az IMB Watson Trend szerint az internetes tranzakciók 40 százalékát mobil eszközökről bonyolították le. 

Péntekre virradóra Kentucky államban Louisville-ben és Florence-ben bántalmazták egymást a bevásárlóközpontokban kedvezményes árukra vadászó emberek, de a közösségi oldalakon több máshol készült felvételt is posztoltak. A michigani Saginaw-ban például azt vették videóra, hogy egy nő egy zöldségpárolót ragadott el egy kisgyerektől, akinek az anyja is - akinél már két másik is volt a konyhai eszközből - belevetette magát a dulakodásba.

A nagy áruházláncok elsősorban akciós táblagépekkel, laptopokkal, szórakoztató elektronikával, játékokkal, sporteszközökkel és divatcikkekkel próbálták meg magukhoz vonzani a vevőket. A csütörtök éjszakai roham után péntek reggel már mérsékelt volt a forgalom az üzletekben.

Több szervezet idén is politikai és gazdasági célokra próbálta meg felhasználni a fekete péntek által felkínált rendkívüli nyilvánosságot: egyesek például a minimálbér felemeléséért tüntettek, mások pedig az ellen tiltakoztak, hogy egy fehér rendőr agyonlőtt egy fekete fiatalt Chicagóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.