BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igazi könyvesboltot nyithat az Amazon

Hagyományos könyvesboltokat akar nyitni az Amazon.com – tudta meg a The Wall Street Journal az USA egyik legnagyobb plázaüzemeltetője, a General Growth Properties (GGP) vezérigazgatójától. A világ könyvpiacát két évtized alatt alaposan átalakító online óriás 300-400 saját boltot tervez – mondta el Sandeep Mathrani, aki emlékeztetett, hogy más területeken is volt már hasonlóra példa.

Az online értékesítés felől induló Bonobos divatház vagy a szemüvegeket áruló Warby Parker már megnyitotta első fizikai üzleteit, sőt maga az Amazon is üzemeltet tavaly november óta egy olyan boltot Seattle-ben, ahol a saját eszközei, például a Kindle könyvolvasó vagy a Fire tablet, illetve set top box mellett nyomtatott könyveket is árul, ugyanannyiért, mint online áruházában (ez általában alacsonyabb árat jelent a boltinál).

Az online kereskedők hagyományos üzletei speciális raktárként, illetve városi kiszállítási centrumként is szolgálnak – hívta fel a figyelmet több kommentár is –, az Amazon is megjelent már korábban amerikai outlet áruházakban, például a Zippos nevű cipőboltokkal. Egy százas nagyságrendű hálózat kiépítése azonban évekig tart, még akkor is, ha végül azt a célt szolgálják majd, amelyet az utóbbi időben egyre inkább maguk a régifajta könyvesboltok is: legyen hol átlapozni azt a kiadványt, amelyet aztán majd online (vagyis olcsóbban) megvásárolnak. Az elmúlt években számos könyvesbolthálózat adta fel Amerikában, éppen az online óriás terjeszkedése miatt – a legnagyobb, az USA 50 államában 640 könyváruházzal jelen levő Barnes & Noble még tartja magát. Az Amazon nem erősítette meg a GGP vezérétől származó értesülést, igaz, nem is cáfolta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.