BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félmillió forint fölé mennek a négyzetméterárak

A lakásépítési boom első jelei más most érezhetők a piacon, amely vélhetően 25 ezer új lakás építését eredményezheti a következő években – jósolja az OTP. Jelenleg csupán 300 új lakásba lehet azonnal beköltözni.

Az OTP Bank szakértőinek becslése szerint évente megközelítőleg 25 ezer új lakóingatlanra lehet kereslet a következő időszakban – mondta tegnap Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Bár az ingatlanfejlesztést ösztönző kormányzati lépések hatása legkorábban egy év múlva lesz igazán érezhető, de az építési boom első jelei már most jelentkeznek: a tavaly kiadott építési engedélyek száma ugyanis 29,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, így meghaladták a 12,5 ezret.

Az ingatlankínálat bővülésében a fejlesztők számára elérhető alacsony kamatozású refinanszírozott hiteleknek, valamint a kedvező feltételű banki hiteltermékeknek kulcsszerepük lehet. Az OTP Bank 2016. március közepéig nem kevesebb, mint 4500 értékesítésre építendő lakás finanszírozási igényét vizsgálta meg; ezek között kisebb, négy-öt lakásos projektek és jelentős, 200-300 lakásos beruházások egyaránt megtalálhatók. A bank szakértői már ebben az évben hozzávetőleg 40-50 milliárd forintnyi ingatlanfejlesztői hitel felvételére számítanak.

A projektek összköltsége meghaladja a 110 milliárd forintot. Az építtetők óvatosságát jelzi, hogy a nagyobb projektek egy része több szakaszban valósulna meg az értékesítési kilátások és a beruházási, kivitelezési kockázatok kézben tarthatósága miatt. A lakásfejlesztések döntő többsége a megyei jogú városokra és Budapestre koncentrálódik, de néhány kisebb városban – például a Balaton-parton – is indulnak fejlesztési projektek.

Az OTP arra számít, hogy a támogatási lehetőségeknek köszönhetően az építőipar egyre gyorsuló ütemben pörög majd fel. Ma ugyanakkor a támogatás igazi berobbanásához épp ez, az új lakások hiánya jelenti a szűk keresztmetszetet. A hat éve még 3800 darabot számláló, azonnal költözhető eladatlan lakáskészlet Budapesten idén januárra alig 300 lakásra csökkent, de a már épülő projektekben is csak ezer lakásból lehet választani. A legnagyobb, 75 lakásos készlet – egy nagyobb beruházás eladatlan lakásainak köszönhetően – a II. kerületben halmozódott fel; mindenhol máshol legfeljebb csak pár tucatnyival lehet számolni.

A CSOK már felívelő szakaszban találta a fővárosi újlakás-piacot, az eladásoknak a CSOK idei bővítése előtt is gyakorlatilag csak a kínálat szabott gátat – vélekedett Florova Anna, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője. A 2015-ös évben nagyjából 60 százalékkal több új társasházi lakást adtak el Budapesten, mint egy évvel korábban. A már 2014-ben is tapasztalt látványos növekedéssel együtt két év alatt nagyjából két és félszeres volt a kereslet bővülése OTP Jelzálogbank elemzése szerint.

Bár a fővárosban az elmúlt két évben kétezer környékén stagnált a megépített lakások száma, a kiadott építési engedélyek a 2013-as mélyponthoz képest (1430 darab) tavaly már több mint kétszeres növekedést mutattak (3170 darab).

Az árak is lendületben

Nem meglepő, hogy ebben a felfokozott piaci hangulatban az árak látványos növekedése látható. A keresleti oldalról érkező nyomás miatt az áfacsökkentés nem igazán érte el árcsökkentő hatását. A tavalyi 440 ezer forintos budapesti projektátlagár után az idei átadású beruházásokban már 480 ezer forinttal kell számolni, s az eddig meghirdetett 2017-es befejezésű társasházak adatait összesítve jövőre az átlagos négyzetméterár várhatóan átlépi a félmilliós átlagárat. A lendület a kínálat telítődéséig még évekig mindenképpen kitart. Ez sok kisebb, lakásfejlesztőként akár tapasztalatlan céget vonzhat a piacra, amint az a kétezres évek legelején is történt. Emiatt az OTP arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy alaposan nézzenek utána a fejlesztők pénzügyi hátterének, és lehetőleg szakértővel nézessék meg a műszaki paramétereket.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.