BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb EDF-vezető távozik az angol atomerőmű miatt

Lemondott a francia állami EDF energiaipari csoport pénzügyi igazgatója, nem sokkal azelőtt, hogy cége végleges beruházási döntést hozott volna az angliai Hinkley Point atomerőmű építéséről. Thomas Piquemal attól tartott, hogy a Somersetben tervezett – és általa ellenzett – beruházás megingatja az EDF pénzügyi helyzetét, mert nem fog megtérülni. Egy hónappal előtte távozott hasonló okból a Hinkley Point projektvezetője, Chris Bakken is. A BBC szerint azonban éppen a távozások miatt nincs kizárva, hogy rövid időn belül megszületik a végső beruházási döntés.

Az, hogy a 18 milliárd fontos – a BBC által a legdrágább energiaipari beruházásnak tartott – erőmű költségei magasabbnak ígérkeznek a bevételeinél, már tudott. Ugyanakkor az atomerőmű adná az Egyesült Királyság energiaellátásának 7 százalékát 2025 után, vagyis ellátásbiztonsági szempontból szükség lehet rá. Ez utóbbi megfontolás alapján Brüsszel hozzájárult, hogy a Hinkley Point állami támogatást kaphasson a kiadásai megtérüléséig. Ez azt jelenti, hogy az atomerőmű adott ideig szabott áron adhatná el az áramát. A megoldás hasonló a magyarországi (és máshol is alkalmazott) kötelező átvételi rendszerhez, de erre itt csak a megújuló alapú energiát hasznosító erőművek üzemeltetői jogosultak.

A megtérülés aktuális kérdés a Pakson építendő, két új nukleáris blokk kapcsán is. A hivatalos magyar álláspont szerint a projekt megáll a maga lábán, így nincs hozzá szükség az EU által engedélyezett állami támogatásra sem, az EU által tiltott támogatás pedig eleve nincs benne. Brüsszel számára ez nem teljesen egyértelmű, ezért szakértői épp e két okból (megtérülés és állami támogatás megléte) vizsgálja Paks II. terveit. A hazai beruházásról készített Rothschild-tanulmány a hivatalos magyar álláspontot támasztja alá, viszont más, korábbi elemzések kétségbe vonják a majdani megtérülést. „A különbség abból is adódhat a tanulmányok között, hogy a majdani működési környezetre vonatkozó előrejelzésében ki milyen ár-, kereslet, költség- és más becsléssel él” – jelentette ki a napokban újságírók előtt Kaderják Péter, az egyik, kevésbé derűlátó tanulmányt készítő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője.

Folyt Paks II. kapcsán egy harmadik vizsgálat is, mégpedig a beruházás adatainak túlzott titkosítása miatt. Ez a napokban azzal zárult le, hogy módosítani kell a Paks II.-törvény titkosításra vonatkozó részét. A törvény csiszolt változatának áprilisban hatályba kell lépnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.