BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifehéredhet az Airbnb

Egy év alatt mintegy 70 százalékkal növekedett az Airbnb közösségi szállásmegosztó magyarországi házigazdáinak száma. A gyors terjedést inkább elősegíti, semmint akadályozza a rövid távú lakáskiadásban jövőre tervezett új átalányadó bevezetése.

Januárban 8100 magyarországi lakáskiadó szerepelt az Airbnb közösségi szállásmegosztó portálon, míg egy évvel korábban még csak 4800, ami mintegy 70 százalékos növekedésnek felel meg – derült ki a 2011-ben San Franciscóban startolt cég lapunknak küldött válaszaiból. „A növekvő népszerűség érthető, hiszen az airbnb-zéssel a hosszú távú lakáskiadáshoz képest mintegy másfélszeres profithoz lehet jutni, feltéve, hogy a lakás jó helyen van, például Budapesten a Nagykörúton belül, illetve ha nagyobb lakásról van szó, amely két-három embernél többnek is kiadható” – mondta a Világgazdaságnak Váradi Máté, az Airbnb-házigazdáknak teljes körű ügyintézést kínáló Hostie alapítója.

Pedig a Hostie a számításába már belekalkulálta a saját, a szállásdíjbevételre vetítve 20-25 százalékos jutalékát is, vagyis ennyivel is több bevételt remélhet egy olyan házigazda, aki maga intézi a lakáskiadással járó ügyeket. Egy szépen felújított, nagyobb belvárosi lakás esetében a tulajdonosok tetemes ráfordításukat kevésbé tudják érvényesíteni a hosszú távú albérleti díjakban, mint az Airbnb-n keresztül – teszi hozzá Váradi Máté. A 40 négyzetméter körüli és az alatti lakásoknál már kisebb a különbség a rövid és a hosszú távú kiadás között. A VI. kerületi, 50 négyzetméteres lakását az Airbnb-n keresztül kiadó Szalai Szilvia például nem is annyira a nem sokkal nagyobb bevétel miatt választotta a közösségi szállásmegosztót, hanem mert úgy érzi, kevésbé használódik el a lakása, mint ha hosszú távú albérlője lenne. Az elsősorban a turisztikai szezonban pörgő airbnb-s lakáskiadásért ugyanis rövidebb időszakokért kap magasabb szállásdíjat (arról nem is beszélve, hogy közben sok külföldivel is megismerkedhet).

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az airbnb-zéstől nem veszi el a kedvet, sőt sokak számára még előnyösebb adózási formát is kínál az az egyelőre csak a sajtóban megszellőztetett kormányzati terv, hogy jövőre 1500 forint négyzetméterenkénti éves átalányadót kell fizetniük – a szállásdíjbevételtől függetlenül – azoknak, akik szálláskiadás céljából hasznosítják ingatlanjukat. „Az a nagy kérdés, hogy a jelenleg az önkormányzatoknak fizetett adófajtákat is kiváltja-e az új egyszerűsített közteher” – mondja Váradi Máté. A házigazdáknak építményadót kell fizetni az önkormányzatoknak, ez Budapest belső kerületeiben körübelül évi 1800 forint négyzetméterenként, valamint a szállásdíjbevétel 4 százalékát kitevő idegenforgalmi adót. Ha ezek megmaradnak, akkor a mai legegyszerűbb és legkedvezőbb adózási verziónál pár tízezer forinttal többe kerülhet az új átalányadó.

Jelenleg ugyanis a csak egy lakást kiadó magánszemélyeknek szobánként évi 32 ezer forint személyi jövedelemadót és 6400 forint egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük. A több lakással üzletelők nem választhatnak átalányadózást, jövőre viszont ez három lakásig igénybe vehető lenne.

Márpedig az „üzletszerűen” airbnb-zők száma egyre nagyobb, a trend már a fővárosi ingatlanpiacra is érezhetően hatással van. Így valószínűleg az új adó segíthet a rövid távú lakáskiadás kifehérítésében is, hiszen becslések szerint csupán az airbnb-s házigazdák fele adózik, annak ellenére, hogy tavaly óta az adóhatóság fokozott figyelemmel kíséri a tevékenységet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.