BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot dönthet a turizmus

Folytatódik a turizmus szárnyalása: a tavalyi rekordév után februárban a vendégek és a vendégéjszakák számában is két számjegyű volt a növekedés. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a külföldiek 12,7 százalékkal, a belföldi turisták 10,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 12 százalékkal bővült, ami folyó áron számolva összesen 21 milliárd forintot, a tavalyinál 11 százalékkal magasabb bruttó árbevételt hozott a szálláshelyeknek.

Idén februárban az egy évvel korábbinál 11,3 százalékkal több, összesen 273 ezer külföldi vendég töltött 671 ezer éjszakát a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldiek vendégéjszakáinak száma mind a kilenc turisztikai régióban emelkedett. A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, az Egyesült Királyságból és Ausztriából – érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 5,4, 9,6, illetve 10 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom Csehország és Románia esetében több mint 20 százalékkal, Olaszország és a 10. helyen álló Oroszország esetében 4,1, illetve 6,3 százalékkal nőtt.

A belföldi vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma egyaránt 11 százalékkal nőtt, utóbbi mutató 674 ezerre bővült. A belföldi vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból nyolcban erősödött februárban tavalyhoz képest, ötben ráadásul két számjegyű bővülést ért el, a Balaton forgalma például a tavalyi negyedével emelkedett.

Az összbevételen belül a szállásdíjak 14 százalékkal 11 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,7 százalékkal ötmilliárd forintra, az egyéb bevételek 11 százalékkal szintén ötmilliárd forintra emelkedtek. A belföldi vendégektől származó szállásdíjbevétel növekedésében továbbra is nagy szerepe van a SZÉP-kártyának. Utóbbival a kártyatulajdonosok 22 százalékkal többet költöttek: a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1641 egység fogadott el pihenőkártyát, 924 millió forint értékben.

Újabb rekordévet vetít előre a Szallas.hu első negyedévre vonatkozó elemzése is, amely szerint ebben az időszakban mintegy 11,7 százalékkal bővült a belföldi turizmus. Ebben, mint megírtuk, fontos szerep jutott a három hosszú hétvégének, amelyekből kettő márciusra esett. A tél végi és kora tavaszi hidegek ellen az utazók közel fele a wellness-szállodák gőzfürdőibe „menekült”, melyeknek többnyire a 3-5 csillagos hotelek adtak otthont.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.