BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A húsvét felpörgette a turizmust

Márciusban 16 százalékkal nőtt a magyar szálláshelyek vendégforgalma és folyó áron számolt bruttó árbevétele egyaránt tavalyhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A belföldi vendégek száma 17, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 25 százalékkal (855 ezerre) bővült, ami elsősorban szezonális hatásoknak volt köszönhető, hiszen a húsvét mellett a márciusi 15-i hosszú hétvége is kikapcsolódásra ösztönözte a magyarokat. A belföldi turistaforgalom mind a kilenc idegenforgalmi régióban nőtt.

A külföldi turisták összesen 875 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, 8,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb küldő országoknak továbbra is Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria számít, az innen érkező turisták által eltöltött vendégéjszakák 2,6, 2,3 és 4,3 százalékkal emelkedtek. A csehországi vendégforgalom kiemelkedően bővült, 41 százalékkal, az Egyesült Államokból érkezők pedig 7,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek hazánkban. A vendégforgalom Olaszország esetében – a magas bázishoz képest – 23 százalékkal visszaesett, Oroszország esetében 5,3 százalékos forgalomcsökkenést mért a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 16 százalékkal (26 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 5 százalékkal

(6 milliárd forintra), az egyéb bevételek 14 százalékkal (szintén 6 milliárd forintra) emelkedtek. Továbbra is komoly húzóerő a Széchenyi Pihenőkártya: a plasztiklappal 34 százalékkal többet költöttek a tulajdonosaik a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállások jelentése szerint 1709 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben. Az első negyedévben a SZÉP-kártya felhasználási értéke 24 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 3 milliárd 48 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

A következő hónapokban várhatóan kedvező hatással lesz a vendégforgalomra az országmarketingre költhető pályázati források megnyílása, az új légi járatok indulása, a tavaszi–nyári fesztiválszezon számos eseménye, illetve a világhírű Bocuse d’Or szakácsverseny euró­pai döntője is, amelyet a héten rendeznek meg a fővárosban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.