BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piacon árul a CIB

A MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. programjára való regisztráció lehetőségét még vizsgáljuk, bizonyos feltételek teljesülése esetén regisztrálhat a bank, de végleges döntés még nincs – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a CIB Bank. Annak kapcsán, hogy közzétette, huszonkilenc darabos, jórészt lakóingatlanokból álló csomagot kínál értékesítésre, egyúttal kilátásba helyezte, hogy a jövőben további, hasonló akciókat is tervez. Ezzel ugyanis a kívülállókban az az érzetet kelthette, hogy a bankok döntő többségéhez hasonlóan ő sem él azzal a lehetőséggel, hogy a MARK hajlandó megvenni a nem teljesítő követeléseiket, illetve kereskedelmi ingatlanjaikat. Erről a CIB-nek legkésőbb ma döntenie kell, ez ugyanis a regisztráció utolsó napja.

Hozzávetőleg 94 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagos áron kínálja a 29 ingatlant a CIB-csoport megbízásából az Otthon Centrum Solutions Kft., ami a több százezer forintos piaci négyzetméterárakat tekintve alacsonynak tűnik. Az ingatlanok minősége nem ismert, a CIB csupán azt közölte, hogy azok mind per- és tehermentesek, tiszta tulajdonjoggal rendelkeznek, és a bankcsoport birtokában állnak. Közülük 11 Budapesten, 18 pedig Észak-Magyarország öt megyéjében található. Az üresen álló ingatlanok jelen műszaki állapotukban is piacképesek és eladhatók, és felújítás után jelentős értéknövekedést is elérhetnek – állította a hitelintézet.

Az Otthon Centrum szakértői szerint a budapesti ingatlanok árának növekedése lassul ugyan a következő időszakban, de egy éven belül így is tíz százalék körül emelkedhet. Az Észak-Magyarország régióban viszont még mindig 20-25 százalékkal olcsóbbak az ingatlanok, mint 2008 előtt, így a következő tizenkét hónapban akár 20-25 százalékos áremelkedésre is számítani lehet. Így az átlagosan 12 hónapos eladási idő és a befektetett összeg 8-12 százalékát kitevő összes adó és költség mellett is 10 százalék körüli, teljes befektetésre számított profit érhető el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.