BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem temetik az atomipart

Svédország a következő években tíz új atomreaktort is építene, a beruházásokra az elöregedő atomblokkok pótlása miatt lenne szükség – írja a Financial Times. A svéd parlament pártjai megállapodtak a fejlesztés támogatásáról. Jelenleg a svéd áramigény 40 százalékát elégítik ki atomenergiával, ám nem sokáig, hiszen az ország kilenc reaktorából a négy legrégebbit az évtized végéig le kell állítani.

Bár az eredeti svéd elképzelés szerint az ország 2040-től kizárólag megújuló forrásból jutna energiához, a fenti egyezség értelmében mégsem hagynak fel a nukleáris áramtermeléssel. Sőt a szerződést jegyző pártok arról is egyezségre jutottak, hogy jövő évtől kivezetik az atomerőművek adóját. Ez a World Nuclear Association honlapja szerint kilowattóránként mintegy 0,75 eurócent (23 forint). Ez nagy összegnek számít, ha azt vesszük, hogy eléri a létesítmények üzemi költségének a egyharmadát is. Az adó miatt a legnagyobb svédországi energiacég, a Vattenfall már azzal fenyegetőzött, hogy 2020-ig az ország megmaradó hat reaktorát is leállítja.

Még nem tudni, hogy a svédek milyen technológiát választanának, de a brit lap emlékeztet a francia technológiát favorizáló projektek akadozására: a franciaországi Flamanville és a finnországi Olkiluoto 3 költségei alaposan elszaladtak, kivitelezésük csúszik. A Nagy-Britanniában tervezett atomerőműhöz pedig hozzá sem mertek fogni, mert félő, hogy nem térül meg. A szintén finn Fennovoima viszont két éve orosz lóra tett. Projektje – közlése szerint – a napokban kapta meg a környezetvédelmi engedélyt.

A svéd kapacitáspótlásról olyan időszakban határoztak, amikor a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset miatt egyes országok elfordultak a nukleáris energiától, a mellette kitartók pedig megsokszorozták biztonsági és baleset-megelőző intézkedéseiket, ráfordításaikat. Igaz, az atomenergia ellen forduló Olaszországnak egyébként sem voltak atomerőművei, de Németország – amely elhatározta, hogy 2022-ig leállítja a rektorait – sem rendelkezett újabb nukleáris tervekkel.

Tavaly tíz új atomreaktort helyeztek üzembe a világon, a legtöbbet az elmúlt negyedszázad során. Jelenleg 444 atomreaktor működik a világ harminc országában, és további 65 épül, kétharmaduk – gőzerővel – Ázsiában. Eddig 157 atomerőmű végleges leállításáról döntöttek, többségüknél már zajlik az üzemen kívül helyezés.

Kártérítés jár Belenéért

A genfi döntőbíróság határozata szerint Bulgária köteles megtéríteni az orosz Roszatomnak a Belenében leállított atomerőmű-építéssel kapcsolatban felmerült költségeit. A Roszatom egykori leányvállalata, az Atomsztrojekszport 2006-ban nyerte meg a két, egyenként ezer megawattos blokkra kiírt tendert, de a beruházást a 2009-ben hatalomra került bolgár kormány befagyasztotta, majd módosította, 2012-ben pedig végleg leállította.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.