BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ingatlanbefektetők kedvence lett a régiónk

Az idei második negyedév kivételes időszak volt Közép- és Kelet-Európában, 2015 hasonló időszakához képest 157 százalékkal nőtt a befektetési forgalom.

A közép- és kelet-európai országokba irányuló kereskedelmi ingatlan-befektetések 59 százalékkal haladták meg az év első hat hónapjában a tavaly első fél évit, és több mint 5 milliárd eurót tettek ki. A várakozások szerint az év második fele is jól alakul majd, a régió minden országa kiválóan teljesít - hívta fel a figyelmet a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó.

A CBRE kiemelte: az idei második negyedév kivételes időszak volt Közép- és Kelet-Európában, 2015 hasonló időszakához képest 157 százalékkal nőtt a befektetési forgalom.

 

Az ingatlanbefektetési forgalom Magyarországon is jelentősen meghaladta az év eleji várakozásokat, és már a fél év végén átlépte a tavalyi év egészében regisztrált értéket. A fél év során országszerte összesen 734 millió euró értékben cseréltek gazdát jövedelemtermelő kereskedelmi ingatlanok. Ezen felül további 105 millió euró értékben vásároltak egyéb ingatlanokat, döntően meglévő épületeket végfelhasználási céllal, illetve fejlesztési telkeket és jelentős értéknövekedési potenciállal bíró felújítandó épületeket.

 

Valamennyi szektorban gazdát cseréltek prémium ingatlanok, de a másodlagos termékek iránt is stabil, erős kereslet figyelhető meg, amely az évek óta javuló piaci fundamentumokkal és a befektetők magasabb kockázatvállalási hajlandóságával magyarázatható - közölte a CBRE.

 

A vásárlók között az évek óta aktív hazai ingatlanalapokon kívül egyre jelentősebb súlyt képviselnek az amerikai kockázati tőkebefektetők. Legújabban a főként német intézményi befektetők is aktivizálódtak, de részesedésük a teljes forgalomból még messze elmarad a 2008 előtti szintektől.

 

A közlemény idézi Andreas Riddert, a CBRE közép- és kelet-európai elnökét, aki szerint a 2016-os év gyorsan közelít a rekordszintekhez az egész régióban. Némi lassulás ugyan feltételezhető, de a régió iránti érdeklődés erős, a biztos makrogazdasági alapok és az elérhető ingatlanok minősége miatt. A szakember szerint ha a tranzakciós lendület fennmarad, a befektetők vonzó és megvásárolható ingatlanok nélkül maradnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.