BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillagok után most a sportpályán háborúzik a Walt Disney

A baseball lesz az ESPN csatorna nagy dobása.

Könnyen lehet, hogy a következő szezonban Mickey Mouse-figurák váltják a csinos, pomponos lányokat az amerikai első osztályú baseballmérkőzések szüneteiben, ugyanis a Walt Disney egymilliárd dolláros ajánlatot tett a bajnokságot szervező MBL-nek (Major League Baseball) az élő közvetítési jogokat birtokló cég, a BAMTech 33 százalékos részvénycsomagjáért. Azzal a kikötéssel, hogy később a teljes cég is a tulajdonába kerülhet. A BAMTech élő közvetítéseire 7,5 millióan fizetnek elő Amerikában.

A Disneynek muszáj terjeszkednie, mivel részvényárfolyama 12 százalékkal morzsolódott le egy év alatt, arra a félelemre alapozva, hogy sportcsatornája, az ESPN növekedési korlátokba ütközött. Válaszlépésként az ESPN még az idén új digitális szolgáltatást vezet be, s a csomagba a baseball és a jégkorong mellett amerikaifoci- és kosárlabda-közvetítéseket is belegyömöszöl. Az ESPN-nél csak tavaly 3,7 millió háztartás mondta fel a szerződését, s ezzel kábeltévés állománya 88,8 milliósra csökkent.

A Csillagok háborúja hetedik epizódja június közepéig 2,068 milliárd dollárt hozott a Disneynek, azaz eddig a bekerülési költségének nyolcszorosát termelte meg. A nyolcadik epizódot 2017. december közepén adják majd a mozikban, az addig hátralévő időt új profitcentrumok felkutatásával kell átvészelnie a Disneynek. A médiaóriás a július elején zárult üzleti negyedévben 9 százalékkal 14,3 milliárd dollárra tudta növelni bevételeit, miközben adózott nyeresége 5 százalékkal 2,6 milliárd dollárra duzzadt, elmaradva az elemzői várakozásoktól. A filmstúdiórészleg 40 százalékos bővülés után 2,85 milliárd dollárral vette ki részét a pluszforgalomból, és 766 millió dollárral részesedett a profitból. Utóbbi 5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.