BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaesett a Gazprom nyeresége

A Gazprom 5 százalékkal növekvő árbevétellel és 10 százalékkal csökkenő profittal zárta 2016 első fél évét.

Az orosz állami többségi tulajdonú Gazprom társaság 5 százalékkal növekvő árbevétellel és 10 százalékkal csökkenő profittal zárta 2016 első fél évét a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint készített, konszolidált, nem auditált adatok szerint. 3064,4 milliárd rubeles (13 milliárd forintnál nagyobb) forgalmához 625,4 milliárd rubeles (2658 milliárd forintos - a magyar költségvetési hiány háromszorosát jelentő) adózott eredmény társult.

Európai eladásaiból származó nettó bevétele 19 százalékkal emelkedett, e számot a mennyiségi értékesítés 36 százalékos bővülése és a rubel árfolyamának gyengülése alakította. A szovjet utódállamokba történő gázeladása 27 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, itt maga az értékesítés mennyisége is esett 22 százalékkal. Egy százalékkal gyengült a belföldi értékesítése is.

A társaság több új beruházásra is készül, hogy növelhesse eladásait. Egyik fő projektjéhez, az Északi Áramlat 2.-höz épp most keres olyan finanszírozási formát, amelyet elfogad a korábbi változatot elutasító lengyel versenyhatóság is. Egy másik, a Szibéria Ereje 2. nevű vezeték beruházásával a kínai piacot szolgálná ki, most készül az ezzel kapcsolatos kereskedelmi megállapodás aláírására. Végül a Török Áramlaton Ukrajna elkerülésével küldene gázt Európába. Alekszej Miller, a társaság igazgatósági elnöke épp ma tárgyal Törökországban e terv újraélesztéséről, az előkészületek ugyanis tavaly leálltak, miután a török légierő lelőtt egy orosz katonai repülőgépet. A helyzet a török elnök minapi bocsánatkérése után rendeződött, a befagyasztott orosz–török kapcsolatok folytatódnak, szeptember 5-én például útnak indul az első orosz charterjárat Törökországba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.