BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak fapadoson szárnyal a turizmus

Átlagosan 8 százalékkal emelték az árakat a szállásadók idén júliusban, a múlt évihez képest mégis többen mentek el nyaralni belföldön is. Közben a gyengébb forint miatt simán kifizették a külföldi turisták is az euróban nem annyival emelkedő szobaárakat – így a múlt évinél közel 10 százalékkal magasabb árbevételt könyvelhettek el a kereskedelmi szálláshelyeken júliusban a KSH adatai szerint. Az ágazat újabb rekordévnek nézhet elébe az idén: a főszezon is jól sikerült, hiszen júliusban a belföldi vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal, a külföldieké pedig 6,2 százalékkal nőtt. A bővülésben a keresetemelkedés és a gyengébb forint hajtotta belföldi turizmus, valamint a fapadoson érkező brit turisták számának növekedése mellett jelentős szerepe volt a német vendégeknek is. Az év első felében a legnagyobb turisztikai küldőpartnernek számító Németországból érkezők a tavalyinál 4,3 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el, ám júliusban közel hat százalékkal már nőtt az onnan származó forgalom. Egyedül orosz vendégből van sokkal kevesebb a múlt évinél, ők júliusban már 19 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el nálunk A kiesést azonban bőven pótolta, hogy a szomszédból többen jöttek: Csehország és Szlovákia esetében jelentős, 27, illetve 29 százalékos növekedést regisztráltak júliusban.

A külföldiek zöme Budapestre érkezett: az első hét hónap 7,5 millió vendégéjszakájából 4,3 milliót a fővárosban töltöttek el – a második helyezett a Balaton a maga egymilliós vendégéjszakaszámával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.