BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalt a belföldi forgalom nyáron

Továbbra is a belföldi forgalom pörgeti jobban a hazai turizmust, de a külföldiek körében tovább növekszik a budapesti bulinegyed népszerűsége

Augusztusban is dinamikusan, 5,3 százalékkal növekedett a turistaforgalom Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint. A külföldi vendégek 3,6, a belföldi vendégek 6,8 százalékkal több éjszakát töltöttek el a magyar szálláshelyeken, így a korábbi hónapokhoz hasonlóan a nyár végén is a belföldi turisták húzták inkább a turizmust. Az első nyolc hónapban a külföldi vendégéjszakák száma 4 százalékkal (9,5 millióra), a belföldieké 6,9 százalékkal (10,1 millióra) nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A külföldi vendégek száma augusz­tusban 3,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,6 százalékkal (1 millió 995 ezerre) emelkedett. A külföldi turisták száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt, egyedül a Balatonnál csökkent. A legjelentősebb küldő országok többségében növekvő forgalmat mértek a statisztikusok. Az elsősorban a fővárosi bulinegyed által idecsalogatott britek száma még mindig 8,7 százalékkal tudott nőni, az írek vendégéjszakái viszont hirtelen 46 százalékkal ugrottak meg. Utóbbiak utazási kedve korábban meglehetősen hektikusan alakult, hiszen januárban és júliusban éppenséggel csökkent a számuk, de produkáltak már 24 százalékos növekedést is az idén.

Folyamatosan erősödik a régiós forgalom is: az ukránok 47 százalékkal, a szerbek 34 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek nálunk, de jelentős volt a bővülés Lengyelország és Csehország (15, illetve 20 százalék) esetében is. Továbbra is tart viszont a Németországból érkező vendégek számának csökkenése, augusztusban 12 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Az orosz turisták vendégéjszakái még nagyobb mértékben, 15 százalékkal estek vissza, ami már nem is meglepő, mivel eddig – február kivételével – minden hónap visszaesést mutatott.

A belföldi vendégek száma 4,7, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 6,8 százalékkal (2 millió 384 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom kilenc turisztikai régióból hétben emelkedett, a Dél-Alföld régióban stagnált, a Tisza-taviban csökkent. A hazai turisták augusztusban a Széchenyi Pihenőkártyával 3 százalékkal kevesebbet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbi szinthez képest. Az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal nőtt a költés, a vendégek összesen 13,9 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Nőtt a bevétel

A kiadható szobákra jutó átlagos szobaárbevétel augusz­tusban 13 636 forint, az egy szobára jutó teljes bevétel 21 564 forint volt, ami 6,5 és 4,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 6,9 százalékkal több, 265,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az egy évvel korábbihoz képest. Ebből a szállásdíj 158,5 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakban, a vendéglátásból származó bevétel 1,8 százalékkal, 51,5 milliárdra nőtt, az egyéb bevételek 6,7 százalékkal, 54,9 milliárd forintra emelkedtek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.