BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elcsúszott a kaución a Green Travel

Nagy meglepetést okozott az utazási piacon, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) november 17-én jogerősen visszavonta a Green Travel Kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát. Az elmúlt néhány évben ugyanis nagyon jól ment a Törökország-specialistának számító cégnek: miközben 2014-re még csak 880 millió forint vagyoni biztosítékot igazolt az MKEH felé, 2015-re már 1,06 milliárdot, amelyet év közben többször meg is kellett emelnie, mivel a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a forgalma. A hivatalos cégbeszámoló szerint az iroda értékesítési árbevétele tavaly a 2014-es 7 milliárd forintról 10,5 milliárdra ugrott. (A kaució mértéke a charterjáratokat is igénybe vevő nemzetközi utaztatóknál az árbevétel 20 százalékára rúg, de legalább húszmillió forintot le kell tenni biztosítási szerződés vagy más formában.)

A földközi- és égei-tengeri utazásokat is kínáló cég az idei szezonban is nagyon bízott, hiszen 2016-ra már 1,65 milliárd forint kauciót jelentett, ez a Neckermann után a második legnagyobb vagyoni biztosítéknak számított a magyar piacon. Már a problémákat jelezte előre, hogy augusztus 21-én váratlanul beszüntették az észak-ciprusi útjaikat, mivel állításuk szerint „üzletpolitikai okokból” kénytelenek voltak szerződést bontani, a piaci pletykák viszont likviditási gondokról szóltak.

„A Green Travel nem ment csődbe, és nem szűnik meg” – hangsúlyozta pénteki közleményében Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezető. Lépésük hátteréről elmondta, hogy a magyar jogszabályok szerint minden év október 31-ig az utazásszervezőknek az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk az MKEH felé ahhoz, hogy a következő évben folytathassák tevékenységüket. A cég azonban nem tudta vállalni az idei magas kauciót 2017-re, mivel a szezon messze nem a terveik szerint alakult. „Az európai terrortámadások eleve visszavetették a foglalási kedvet, amit a törökországi politikai helyzet, a robbantások és a puccskísérlet tovább súlyosbított. Mindazonáltal a Greennek így is sikerült idén közel 14 ezer főt Törökországba utaztatnia” – tette hozzá Göktas Merdol.

Ám a szabályozás nem teszi lehetővé a vagyoni biztosíték csökkentését, ezért úgy döntöttek, hogy a Green Travel Kft. helyett a jövőben a kiutaztatási tevékenységet a cégcsoportba tartozó, 2011 óta működő Green Holidays Kft. folytatja tovább, amely eddig csak utazásközvetítőként tevékenykedett.

A Green Holidays ugyanis új utazásszervezőként tetszőleges időben és mértékben igazolhat kauciót jövőbeni tervei alapján. Az iroda jövő évi termékportfóliója még előkészítés alatt áll, de azt ígérte, hogy az engedély kiváltása után azonnal foglalhatóvá válik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.