BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is drágultak a lakások, jósolni nehéz

A használt és új lakások is drágultak, közben a kínálat is bővült, a kereslet pedig szintén nőtt az elmúlt években az ingatlanpiacon. Idén nyáron csökkent a kereslet és megállt az áremelkedés.

A 2015-ös felélénkülés idén is kitartott, de 2016 júniusától kicsit visszafogottabbá vált az ingatlanpiac - derül ki az ingatlan.com több mint 100 ezer ingatlanhirdetés alapján készített éves összefoglaló elemzéséből. Ekkor a kereslet némileg csökkent, és a kínálati árak emelkedése is megállt.
Az elemzésből az is kiderül, hogy Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára 20 százalékkal 456 ezer forintra nőtt, a megyei jogú városokban pedig 19 százalékkal 228 ezer forintra emelkedett. Az új lakások is drágultak 12-20 százalékkal, de ebben a szegmensben még a következő időszakban jön majd a látványos élénkülés.

Az árazás kulcskérdésnek bizonyul az eladási idő szempontjából: akadtak 2016-ban is olyan lakóingatlanok, amiket alig néhány óra alatt eladtak, de voltak olyan - egyébként piacképes - lakások, amelyek csak 6-8 hónap alatt találtak vevőre, ezek jellemzően túl voltak árazva – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint a magánszemélyek több mint dupla annyi lakóingatlant hirdettek meg eladásra idén, mint 2015-ben, tehát a kínálat számottevően nőtt.

Bővülés az új lakások piacán

Országszerte 40-60 százalékkal több új lakást kínáltak vásárlásra a beruházók az idei évben. Ezen a téren a következő két évben lesz az igazán látványos a bővülés, a 2015-ben és 2016-ban megkezdett, valamint a következő hónapokban induló beruházások eredményeként 2018 végéig legalább 15-20 ezer új lakás megjelenésével lehet számolni a piacon – legalábbis ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A mérsékelt kínálat és a fokozott kereslet miatt az új ingatlanok ára növekedett 2016-ban. Az ingatlan.com prognózisa szerint az új lakásoknál egyelőre nehéz pontos előrejelzést adni az árak alakulására. A kínálat bővülése ugyanis versenyhelyzetet teremthet a beruházók között, ez pedig a használt lakások áremelkedését is lefékezheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.