BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödével nőtt októberben a külföldi turistaforgalom

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma mintegy 20 százalékkal emelkedett a magyar szálláshelyeken, a belföldi turistáké 6,1 százalékkal csökkent

Látványosan megugrott októberben a külföldi turistaforgalom a magyar szálláshelyeken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a külföldi vendégek száma 19, az általuk eltöltött vendégéjszakáké közel 20 százalékkal, 1 millió 182 ezerre bővült. A statisztikusok szerint a nagymértékű bővülés részben a tavaly októberi alacsony bázissal magyarázható, amikor a migránsválság hatására visszaesett a hazánkba érkező külföldiek száma. A tavaly augusztusban még 8 százalékkal növekvő külföldi turistaforgalom októberben már 2,8 százalékkal mérséklődött, és az év végéig – ugyan szerényebb mértékben – folytatódott a csökkenő tendencia. Szerencsére ezzel párhuzamosan megizmosodott a belföldi kereslet, amely tavaly a téli hónapokban 7-8 százalékkal tudott erősödni.

De a bázishatás nélkül sem lehet az idén panasz a külföldi turisták forgalmára, hiszen az első tíz hónapban már 5,3 százalékkal emelkedett az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, miközben tavaly az egész évben 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Idén októberben minden régióban növekedést regisztrált a KSH: több mint ötödével bővült a forgalom Dél-Alföldön (37 százalékkal), Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon (26-26 százalékkal), Nyugat-Dunántúlon (23 százalékkal). A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, Ausztria, Olaszország és Oroszország esetében jelentősen, 10–34 százalék között bővült a vendégéjszakában mért vendégforgalom.

Az idén októberben viszont meggyengült a belföldi forgalom: a vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal, 948 ezerre csökkent. Utóbbi szeptemberben még 15 százalékkal bővült, így elképzelhető, hogy a hazai turisták egyszerűen kiköltekezték magukat ebben a hónapban. Ugyanakkor a mostani visszaesés ellenére sem lehet panasz a belföldi turistákra, akik az első tíz hónapban 6,4 százalékkal több vendégéjszakát (12,1 millió) töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

A külföldiek által generált forgalomnövekedésnek köszönhetően a szállodások októberben különösen nem panaszkodhattak bevételeikre: a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele októberben 14,7 százalékkal 37,8 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal 22,6 milliárd forintra, az egyéb bevételek 12 százalékkal 7,5 milliárd forintra, a vendéglátás bevételei pedig szintén 12 százalékkal 7,8 milliárdra emelkedtek. Az első tíz hónap mérlege alapján pedig folyó áron összesen 7,9 százalékkal magasabb, 341,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a hazai szálláshelyek.

A csökkenő belföldi forgalom ugyanakkor meglátszik a SZÉP-kártyás költéseken is, hiszen a kártyatulajdonosok októberben 15 százalékkal kevesebbet költöttek a szálláshelyeken. Októberben 1844 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben. A kártya felhasználási értéke viszont az első tíz hónapban 3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 16,1 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.