BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem árt, ha résen vannak a pékségekben az allergiások

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 budapesti pékséget tesztelt próbavásárlással. A tapasztalatok nem túl vidámak: az ételallergiásoknak nem árt résen lenni, ugyanis előfordulhat, hogy félretájékoztatnak az eladók.

Tizenhárom könnyen elérhető, budapesti pékség láncot és újhullámos „alternatív” pékséget vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Mivel a pékáruk esetében nem kötelező feltüntetni a terméken a részletes információt (pl. összetevők, allergének), vásárlóként az eladó tájékoztatására kell hagyatkoznunk.

A TVE azt vizsgálta, hogy milyen tájékoztatást kapnak a fogyasztók a pékségekben és a honlapjukon a termék összetételéről, adnak-e blokkot kérés nélkül, mibe csomagolnak, hol készül a pékáru, mennyire beazonosítható a termékek ára, tudnak-e egyértelmű válasz adni, ha valaki ételallergia miatt keres valamilyen “mentes” élelmiszert.

Az összes dobogós eredmény az újhullámos, alternatív pékségek közül került ki. A legmagasabb pontszámot, 5 pontot a Jacques Liszt érte el a helyben sütött termékek, a kielégítő helyszíni tájékoztatás és árfeltüntetés miatt, habár az internetes tájékoztatásért nem kapott pontot. A második 4,5 ponttal a Pipacs pékség lett, a helyben sütött termékek, kielégítő bolti tájékoztatás és informatív honlap miatt.

Harmadik helyen 4 ponttal a Bite Bakery Café áll, plusz pontot kapott, mert szintén mindent helyben sütnek friss alapanyagból, az árak egyértelműen a termék mellett vannak, és megfelelően tájékoztatják a vevőket.

Allergiások! legyetek résen!

A jogszabály szerint a szóban adott információ (legyen az összetevő lista vagy allergének) írásos változatának a pékségben is elérhetőnek kell lennie, ezt a vevő kérésére akár meg is kell tudni mutatni. „Sajnos a helyszíni írásos tájékoztatásra nem találtunk kifejezetten jó példát. Örültünk volna, ha lett volna egy helyben olvasható prospektus vagy plakát a termékek jellemzőiről, összetevőiről, vagy a pékség történetéről, esetleg még az alapanyagok származási helyéről, termelőjéről. Ez úgy tűnik egyelőre még nem jellemző” – írta a TVE.

Két pékséget az allergénekkel kapcsolatos pontatlan tájékoztatás miatt azonban nem is rangsoroltak, ugyanis a nem megfelelő tájékoztatásnak komoly egészségügyi kockázata is lehet a vevőre nézve. Volt, ahol nem tudtak tejmentes terméket ajánlani, holott a honlapjuk alapján van ilyen termékük. egy másik pékségben amikor gluténmentes terméket kértek a próbavásárlók, diabetikus terméket ajánlottak, ami a honlapjukon lévő, amúgy kiváló tájékoztatás alapján gluténtartalmú.

A teszt eredményei itt találhatók!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.