BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búcsút inthetnek a múltnak a bankok

Hét pénzintézet azzal bízta meg az IBM-et, hogy a kis- és közepes vállalatoknak a határokon átnyúló megrendelések finanszírozására használható blockchaintechnológiát építsen ki.

A legnagyobb bankok komoly lehetőségként tekintenek a kereskedelemfinanszírozásra, s olyan területként kezelik, ahol a lehető legnagyobb mértékben profitálhatnak a blokchaintechnológiák előnyeiből – értékelte a pénzintézetek lépését a Financial Times. A blockchain-, azaz a blokklánc-technológia lényege, hogy lehetővé teszi a különböző értékek egyszerű cseréjét, ezáltal feleslegessé válnak a felügyeletek, a banki illetékek és díjak, valamint a bonyolult azonosító eljárások.

Forrás: AFP

A tranzakciók történetét egymástól független és egyenrangú számítógépek tartják nyilván és bővítik tovább, melyekhez bárki csatlakozhat. A bankok és pénzintézetek pont ellentétes alapon, központilag szervezve működnek – mutat rá az Sg.hu szakportál. A PwC leírása szerint a blockchain alapvetően egy felhasználók közötti (peer-to-peer, P2P), megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális főkönyv, ha úgy tetszik, egy adatbázis, amely egy minden felhasználó előtt egységes, aktuális tranzakciós listát tartalmaz. A blockchaintechnológia lehetővé teszi, hogy egyéni felhasználók az interneten keresztül bármilyen értéket (például pénzt, értékpapírt, ingatlant) átruházzanak egymásra, vagy bármilyen dokumentumot, szerződést létrehozzanak egymás között. Mindezt harmadik fél közreműködése nélkül, bizalmasan, biztonságosan, automatizáltan és közel valós időben.

Az IBM-et a Deutsche Bank, a HSBC, a KBC, a Natixis, a Rabobank, a Société Générale és az UniCredit bízta meg a feladattal, hogy építsen ki és működtessen egy ilyen blokkhálózatot. – A több mint 20 millió európai kkv, valamint az általuk fenntartott munkahelyek a gazdaság igen fontos részét képezik, így bármi, ami megkönnyíti a növekedésüket, előnyös lesz a közösségnek is – mondta a bejelentés kapcsán Keith Bear, az IBM pénzügyi piacokért felelős alelnöke. A digitális kereskedelmi lánc (Digital Trade Chain) az IBM felhőjében fog futni, és úgy tervezték, hogy a részt vevő felek kereskedelmi ügyleteiket online és mobileszközökön is tudják bonyolítani. A rendszer előreláthatóan már 2017 végén használható lesz, és az IBM reményei szerint többen is csatlakoznak hozzá a jövőben.

A bankárok arra számítanak, hogy a technológia átalakítja a kereskedelemfinanszírozást, amely a mai napig 16. századi velencei kereskedők gyökereit követi. Így nehézkes és nagyrészt papíralapú folyamat maradt, esetenként hetekig is várhatnak a vállalatok árujuk kifizetésére. Az IBM-nek már van némi tapasztalata a téren, hiszen idén fogott össze a Maerskkel, a világ legnagyobb konténerszállító vállalatával. Egy olyan blokkcsatornás platformot indítanak, amelynek célja a szállítási lánc folyamatának digitalizálása a világszerte történő szállítások nyomon követésével.

A PwC pénzügyi iparágat felmérő Financial Services Technology 2020 and Beyond: Embracing disruption című tanulmánya szerint a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók 42 százaléka foglalkozik már a blockchaintechnológia értékelésével, felhasználási esetek kidolgozásával, illetve bevezetésével. A magyarországi megkérdezettek körében ez az arány 18 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.