BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izgalmas lehetőségek jönnek a Google Mapsben

A Google nyolc év után döntött úgy, hogy lecseréli az utcanéző szolgáltatásához használt kamerákat.

Egészen új lehetőségek nyílnak meg a Google Mapset és a Street View-t használók számára a társaság fejlesztésének köszönhetően. A Google nyolc év után döntött úgy, hogy lecseréli az utcanéző szolgáltatásához használt kamerákat, és az új rendszer nemcsak sokkal jobb minőségű képeket készít, hanem tanulásra képes, a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásaival lényegesen összetettebb információkat is képes nyújtani, mint a jelenlegi megoldások.

A vállalat 2007-ben indította el a Street View projektet, azóta találkozhatunk az autók tetejére szerelt gömb alakú kamerákkal, amelyek egyébként más járműveken is feltűntek, sőt, a nehezen megközelíthető helyekre hátizsákokra rögzítve jutottak el.

Forrás: GOOGLE.COM

Az új rendszer megalkotásában a Wired beszámolója szerint részt vett többek között Steve Silverman is, aki a NASA marsjárójához készült kamera létrehozásában is közreműködött.

Az új megoldás nagyobb felbontású képeket készít, a színek is sokkal élethűbbek, mint korábban.

A rendszer megjelenésében is jócskán különbözik az elődtől, hiszen ezúttal négy lábon áll az eszköz, amelyet az autók tetejére rögzítenek. A tartó tetején egy, a korábbinál kisebb gömb található, amit az tesz lehetővé, hogy az eddigi 15-ről 7-re csökkentették a benne elhelyezett kamerák számát, igaz, ezek mindegyike 20 megapixeles felbontású. A rendszerhez tartozik még két, nagy felbontású képek készítésére alkalmas szenzor, amelyek az utcanévtáblák, közúti jelzések rögzítésében játszanak majd kulcsszerepet, valamint két lézeres érzékelő, amelyek a térbeli tájékozódást teszik lehetővé a megoldás számára.

A korábbinál jobb minőségű képek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a rendszer mögött lévő algoritmus a jelenleginél jóval több, a felhasználók számára értékes információt tudjon kihozni a rendelkezésre álló adatokból.

A mesterséges intelligencia ugyanis képes lesz auto­matikusan frissíteni és bővíteni a meglévő adatbázist a képeken látható feliratokkal, jelzésekkel, és még a rövidítések értelmezését is megtanították neki. A mostaninál jóval több információ a társaság Assistant nevű, hanggal kommunikáló digitális asszisztensével kombinálva egészen új lehetőségeket nyit meg.

Jen Fitzpatrick, a Google térképszolgáltatásért felelős alelnöke a Wirednek nyilatkozva elmondta, hogy az új megoldással a korábbinál lényegesen részletesebben lehet majd keresni a Mapsen. Példaként említette, hogy akár olyan összetett kérdésekre is képes lesz válaszolni a rendszer, hogy „mi az a rózsaszín üzlet a sarkon, a templom mellett”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.