BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bepörgött az áruszállítás, csúcson az új autók eladása

Bővült az áruszállítás és a helyközi személyszállítás teljesítménye, és nőtt a közúti balesetekben megsérült személyek száma is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Szállítási teljesítmények, közúti közlekedési balesetek” című jelentéséből.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások folyó áron számított értékesítési árbevétele 1354 milliárd forint volt, 9,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál 2017 harmadik negyedévében – ismertette az előzetes adatokat a KSH.

Az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset a szállítás és raktározás nemzetgazdasági ágban 274 ezer forintot ért el, amely 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de a nemzetgazdasági átlagtól 18 ezer forinttal elmaradt. A bruttó átlagkereset a legnagyobb mértékben (20 százalék) a vízi szállítás, a legkisebb mértékben (11 százalék) a raktározás, szállítást kiegészítő tevékenység ágazatban nőtt.

Bővült az áruszállítás

A szállított áruk tömege a harmadik negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a 2016. harmadik negyedévihez képest. Az áruszállítás teljesítménye a nyers adatok alapján (15,4 milliárd árutonna-kilométer) 3,4, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 3,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a KSH.

Csökkent az utasszám a helyi és helyközi járatokon

A helyi és helyközi személyszállítást igénybe vevő utazók száma 1,3 százalékkal csökkent, míg az utaskilométerben kifejezett teljesítmény 5,4 százalékkal növekedett.

A belföldi távolsági személyszállításban az autóbusszal szállított utasok száma volt meghatározó (76 százalék), a vasúti utasforgalomé 24 százalék volt. A nemzetközi utasforgalomban az utasok 43 szaléka repülőn, 32 százaléka autóbuszon, 25 százaléka vasúton közlekedett.

Nőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2017 harmadik negyedévében 49 országba irányuló utasforgalma 3,9 millió fő volt, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez az utasforgalom 29,2 ezer, az előző év azonos negyedévinél 7,8 százalékkal több járattal valósult meg. A legnagyobb forgalmú légitársaságok az Easyjet, a KLM, a Lufthansa, a Ryanair, a Travel Service és a Wizz Air voltak. Az összes forgalomban a legtöbb utast csökkenő sorrendben Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország és Hollandia repülőterei küldték és fogadták.

A repülőtéri utasforgalomban a fapados légitársaságok az utasok 51 százalékát szállították. A fapados járatok kapacitáskihasználtsága 91-ről 93 százalékra, a hagyományos légitársaságoké 73-ról 78 százalékra nőtt a 2016 harmadik negyedévihez viszonyítva – írja a KSH.

A közúti gépjárművek állománya

A hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya meghaladta a 4,1 millió darabot 2017. június 30-án – jelenti a KSH. Ebből a személygépkocsik száma 3,4 millió, a tehergépkocsiké 476 ezer, a motorkerékpároké 172 ezer, a vontatók állománya 72 ezer, az autóbuszoké 19 ezer volt. A gépjárművek átlagos kora fél év alatt minimálisan növekedett (0,1 évvel) 13,9 évre.

A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 70 ezer volt 2017 III. negyedévében, a bázisidőszakinál 15 százalékkal több. A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 30 százalékát együttesen a Ford, az Opel és a Volkswagen márkák adták.

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek

A jelentésből kiderül, 2017 III. negyedévében összesen 4953 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a hazai közutakon, 0,4 százalékkal több, mint a megelőző év harmadik negyedévében. A balesetekben 163 ember halt meg, 1760 fő súlyosan, 4784 személy könnyen sérült.

Ugyanebben az időszakban 153 halálos kimenetelű baleset történt, 7,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A súlyos sérüléssel járók száma 3,1 százalékkal nőtt, a könnyű sérüléses baleseteké pedig 1,2 százalékkal csökkent. A balesetek 69 százaléka lakott területen belül történt – közölte a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.