BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntették a befektetők a Facebookot

Jelentős változásokat hajt végre a Facebook a hírfolyamon: a családok és a barátok személyes üzeneteit sorolják majd előre a vállalkozások és médiumok posztjaival szemben. Mark Zuckerberg alapító csütörtök késő esti üzenete zuhanást okozott a részvények árfolyamában.

A változások arra irányulnak, hogy ösztönözzék az emberek közötti értelmesebb interakciókat – jelezte blogbejegyzésében Zuckerberg. A közösségi oldalt üzemeltető cég vezérigazgatója arról is írt: számít arra, hogy csökken majd az idő, amit a felhasználók a Facebookon töltenek, de bízik benne, hogy ez értékesebb lesz a felhasználók számára, így hosszú távon használ a cégnek és az üzleti tevékenységnek is.

Jobbá tenné Zuckerberg a Facebookot
Forrás: AFP

Az átalakítás az eddig megjelentek alapján konkrétan azt jelenti majd, hogy az üzenőfalakon többször jelennek meg az ismerősök és családtagok személyes bejegyzései. Utóbbiak közül is azok kapnak elsőséget, amelyek vitaindítók lehetnek, olyan tartalmak, amelyek körül beszélgetések, párbeszédek alakulhatnak ki.

A 2 milliárd havi felhasználóval rendelkező közösségi oldal hírfolyamán esedékes változások elsősorban azokat a kiadókat és vállalkozásokat érintik majd érzékenyen, amelyek ügyfeleik elérésében jelentősen támaszkodnak erre a csatornára. Ez jó eséllyel érdemben meg fog látszani a bevételeken is. A várható következményeket tükrözte vélhetően a pénteki tőzsdei kereskedés: a Facebook-részvény árfolyama 4,47 százalékkal zuhant, miközben a Google anyavállalata, az Alphabet két részvénysorozata 1,67, illetve 1,51 százalékkal emelkedett (az S&P 500 index a nap végén 0,67 százalékos pluszban állt). Nem kis tételekről van szó. A MarketWatch emlékeztetett arra, hogy a Facebook az utolsó lezárt negyedévében 10,14 milliárdos bevételt ért el ezen a területen, ügyfelei között 6 millió kis- és középvállalat található.

A portálok arra is emlékeztettek, hogy az elmúlt időben sok kritika érte a Facebookot (és a szektor más óriásait). Ezek hatására a cég már decemberben elismerte, hogy egyes esetekben előfordulhat, hogy az alkalmazás használata rontja a felhasználó mentális egészségét. Nem tettek jót a médiavállalat megítélésének az amerikai elnökválasztással összefüggő botrányok sem. (Az oroszok az állítások szerint hirdetések megvásárlásával és hamis hírekkel próbálták befolyásolni az eredményeket, aminek tényét Zuckerberg előbb tagadta, de később elismerte, hogy tévedett: 120 millió ember látta az oroszok által vásárolt hirdetéseket a platformon.)

Mindezzel együtt a cég elég erős ahhoz, hogy akár radikális változtatásokat is végrehajtson. A CNBC a pénteki esés után készült összefoglalóját azzal zárta, hogy a Wall Street leginkább a Facebook 2018-as kilátásait tükrözi. A Thomson Reuters adatai szerint a részvényt figyelő elemzők ajánlásai között tizenhét erős vétel, valamint huszonöt vétel szerepel. Mindössze három elemzőnek van tartás, eladás vagy erős eladás ajánlása.

A Facebook-részvények az elmúlt egy évben 49 százalékkal emelkedtek, ami 22 százalékkal haladja meg a legnagyobb ötszáz amerikai tőzsdecég árfolyammozgását követő S&P 500 index változását.

Hárommilliárdos mínusz egy nap alatt

Mark Zuckerberg – a pénteki kereskedés zárása utáni adatok alapján – 74 milliárd dolláros vagyonával a világ 5. leggazdagabb embere. A Facebook-részvények hét utolsó napján elszenvedett négy és fél százalékos zuhanása 3,32 milliárdos dolláros veszteséget okozott az alapítónak a Bloomberg Billionaires Index adatai szerint. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.