BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglovagolja az osztalékralit a Mol

Március vége óta messze a BUX-átlag felett teljesített a hazai olajtársaság árfolyama. A nemzetközi trendek mellett a meglepetések nélküli közgyűlés is támogatta a kurzust.

Áprilisban eddig 11,7 százalékkal drágult a Mol részvénye, miközben a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) fő mutatója ennek kevesebb mint a felével, 5,5 százalékkal ment feljebb. A hazai olajtársaság a másik három blue chip 0,7–1,6 százalék közötti erősödését is sokszorosan lepipálja.

Ha a teljes idei teljesítményt nézzük, akkor már nem ilyen látványos a Mol szereplése, bár a 0,9 százalékos plusz így is jobb a BUX 1,9 százalékos esésénél.

Az 5,6 százalékot nyerő OTP viszont ezen az időtávon veri a Molt. A Magyar Telekom 0,7 százalékos mínusza elhanyagolható a Richter Esmya miatti 20,5 százalékos zuhanásához képest.

A Mol részvényeit vételre ajánlják
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Molnál sokan már osztalékralit emlegetnek az elmúlt hetek kiemelkedő teljesítménye kapcsán. A társaság az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal megemelt, 85 forint osztalékon felül 42,5 forintos rendkívüli osztalékot fizet részvényenként a tavalyi, a vártat felülmúló eredmény terhére. A közgyűlés múlt csütörtökön fogadta el az osztalékfizetésről szóló előterjesztést. A szelvényvágás napja május 9. lesz, és május 17-én már meg is kapják az osztalékot a Mol részvényesei. A kétnapos elszámolási határidő miatt legkésőbb május 7-én kell megvennie a papírt annak, aki részesülni akar a 2017-es profitból.

Az elmúlt három heti több mint 300 forintos drágulás azonban nem magyarázható teljesen a részvényeseknek juttatandó összesen 127,5 forinttal.

„Az osztalékrali mellett az Ural és a Brent típusú kőolaj közötti árkülönbség is segítette a Mol árfolyamát az elmúlt időszakban. Egy hordó Ural 2,83 dollárral olcsóbb, mint a Brent, március 22-én ez az eltérés még csak 2,05 dollár volt, míg tavaly december közepén mindössze 4 cent. Az Ural-Brent árrés tágulása azért jó a Molnak, mert a feldolgozott kőolaj nagy része Ural típusú, amit így olcsóbban tud beszerezni, miközben a kész vagy félkész termékeket a Brenthez igazított árakon értékesíti” – mondta a Világgazdaságnak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese.

Az olaj drágulása is hatással van a Molra, de ennek kettős szerepe van a cég életében. A kutatás-termelés, azaz az upstream ágazatban jó, hogy 9 százalékkal drágult az elmúlt hónapban a kőolaj világpiaci ára.

„Ez azonban a finomítói, azaz downstream oldalon már nem ennyire jó hír, mert az üzemanyagok előállításához szükséges energia is kőolajból származik, így drágul maga a finomítás, ami a marzs lemorzsolódásához vezet.”

Az elmúlt hónapban segíthette az árfolyam emelkedését, hogy a Mol még mindig viszonylag olcsónak számít régiós viszonylatban

– tette hozzá Kovács Bálint.

Hernádi Zsolt marad az elnök

A Mol igazgatósága tegnap újabb öt évre a testület elnökévé választotta a posztot most is betöltő Hernádi Zsoltot. Megbízatása 2023. április 30-ig szól. | VG

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

Pénteken a Mol húzta le a BUX-ot

1,4 százalékos csökkenéssel, 38 122,87 ponton zárt a hét utolsó kereskedési napján a BUX. A részvényindexet az elemző szerint a Mol húzta le, amelynek árfolyama 2 százalékot csökkent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.