BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Versenytársat kaphat a Vraylar

Látszólag minden magyarázat nélkül került lejtőre a napokban a Richter árfolyama, a háttérben azonban egy új készítmény megjelenése állhat, amely a Vraylar piacából szakíthat ki egy darabot.

Csak kapkodták a fejüket a befektetők a Richter piacán, miután az elmúlt hetek árfolyamralija – váratlanul és látszólag minden magyarázat nélkül – hirtelen fejvesztett zuhanásba fordult. Ugyanakkor a múlt hét során kilőtt a New York-i székhelyű Intra-Cellular Therapies (ICT) árfolyama. Több mint 75 százalékkal, 33 dollár fölé drágult szerdán a részvény, miután a társaság bejelentette, hogy a lumateperone elnevezésű atipikus antipszichotikumával áttörést ért el a bipoláris zavarral küzdő betegeken végzett, harmadik fázisú klinikai kísérletek során.

Az ICT már idén vagy legkésőbb 2021 elején szeretné megkapni a hatóságoktól készítménye számára az engedélyt a bipoláris depresszió kezelésére.

A lumateperone-hatóanyagú gyógyszer jelenleg is elérhető Caplyta néven, az indikáció a skizofrénia kezelésére szól, és az első negyedévben mindössze 1,9 millió dolláros bevételt hozott a cégnek. A Jefferies és az RBC Capital Markets elemzői szerint, ha a lumateperone megszerzi az engedélyt az újabb indikációra, az éves szinten több mint egymilliárd dollárt hozhat a társaságnak.

Érdekesség, hogy a lumateperone taval, a monoterápiás kezelési kísérletek során már alulmaradt a placebóval szemben a Montgomery–Asberg Depression Rating Scale-teszteken. Brian Abrahams, az RBC ágazati szakértője elemzésében úgy fogalmaz, hogy a lumateperone hatékonysága hasonló az Allergan által forgalmazott Vraylaréhoz, azaz a Richter által kifejlesztett cariprazine-hatóanyagú készítményéhez.

Egy valós konkurencia a Vraylar számára jókora érvágás lenne a Richter eredményeiben is, hiszen az amerikai piac a magyar gyógyszergyártó első számú bevételi forrásává vált,

az első fél évben mintegy 53 milliárd forintnak megfelelő forgalmat ért el az Egyesült Államokban, és a csoportszintű bevétel 19 százalékát tette ki. Igaz, ebben a royalty is szerepet játszott.

A hazai elemzők közül többen is felhívták korábban a figyelmet arra, hogy az árfolyam előreszaladt, a befektetők hajlamosak mindent rátenni a cariprazine-ra, miközben megfeledkeznek a társaság többi mutatójáról.

Fotó: VG

A második negyedéves gyorsjelentés után sorra érkeztek a látványos céláremelések a Richter részvényeire, ám az optimizmus szinte kivétel nélkül a Vraylar piacára vonatkozott. A Jefferies például 8150 forintos célárat határozott meg a Richter esetében, a Vraylartól éves szinten 1,4 milliárd dolláros forgalmat vár, ami 19,1 százalékos EBIT-marzsot eredményezne a társaságnak, messze meghaladva a konszenzust és a 14-16 százalékos menedzsmenti várakozásokat.

A Jefferies mellett még sokan számolnak úgy, hogy a készítmény nem veszít a lendületéből, és a csúcsévben akár a hárommilliárd dolláros forgalmat is elérheti, ha bebizonyosodik, hogy a szer hatásos a major depresszióra is.

Az ezzel kapcsolatos klinikai kutatások a harmadik fázisban járnak, az alkalmazhatóság kibővítését 2022-re várja a piac. Ám hasonló lépésre készül az ICT is: a tervek szerint még idén elkezdik a klinikai teszteket erre az indikációra, és megkezdik egy hosszú hatású, injektálható készítmény humán tesztelését is.

Mind kevesebben látják úgy, hogy a Richter egyéb tevékenységeinek eredményei kevésbé adnának okot az ilyen mértékű optimizmusra. A Richter célárában a Vraylar számításaink szerint legkevesebb 60 százalékos súllyal szerepelhet az elemzői modellekben, a piaci árfolyamban ennél jóval magasabb, akár 80 százalék fölötti szinten. Tény, hogy a Vraylar 2029-ig védett a bioszimiláris gyártókkal szemben. Ám ha a készítmény értékesítése eléri a csúcsot, és stagnálni vagy csökkenni kezd, a befektetői hozzáállás homlokegyenest megváltozhat. Erre az optimista becslések szerint is két-három éven belül sor kerülhet. Segíthet, ha a készítmény alkalmazását egy újabb indikációban is kiterjesztik, az alternatív kezelési módok piaci megjelenése viszont kockázatot jelent a Richter számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.