BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még várni kell a Richter új licenc-megállapodására

Hetek óta spekulálnak a piaci szereplők arról, hogy mekkora az esélye annak, hogy a Richter és a Gilead Sciences között létrejöjjön egy termékértékesítési licencmegállapodás. A remdesivir ugyanis akár új piacokat is hozhatna a Richter számára.

Továbbra is csak spekulálni lehet arról, hogy a Richter termékforgalmazási licencszerződést köthet a későbbiekben az amerikai Gilead Sciencessel. A találgatások mögött az áll, hogy több pozitív hírről számolt be a Richter, illetve hazai kutatókórházak a remdesivir hatóanyagú gyógyszerkészítmény hatásosságáról. Igaz, a magyar gyógyszergyártó részvényei nem mutattak érdemi árfolyam-reakciót a történésekre. Mindez nem véletlen, hiszen egyelőre a Richternek a remdesivir nem hoz bevételt, ez csak akkor változhatna meg, ha a magyar cég licencmegállapodást kötne a remdesivir szabadalmi jogainak tulajdonosával, az amerikai Gilead Sciences céggel.

Miután a Richter öt hónap alatt elkészítette a remdesivir generikus változatát (vagyis szintetizálta a hatóanyagot), rögtön elindultak a találgatások, hogyan profitálhatna a kutatás-fejlesztési sikerből a magyar gyártó.

A hatóanyagot 2037-ig szabadalom védi, tehát a Gilead mellett csak azok a cégek gyárthatják, amelyekkel licencszerződést kötnek az amerikaiak.

Az euró­pai és a magyar szabadalmi jog azonban lehetőséget kínál olyan hasznosításra, amely nem sérti az oltalmat. Ez az úgynevezett Bolár-kivétel, aminek az a lényege, hogy a szabadalmi kizárólagosság nem terjed ki arra, ha egy cég kísérleti céllal, tehát klinikai vizsgálatokra állítja elő a nevezett hatóanyagot – magyarázta a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője. Így jár el egyébként a magyar gyógyszergyártó is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az előállított mennyiséget a Richter ingyenesen adja át a magyar államnak, a kutatásokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium 400 millió forinttal támogatta. A fejlesztési költségek ennél magasabbak voltak, Beke Zsuzsa az összeg pontosítása nélkül annyit mondott, hogy a Richter pluszkiadásai nem érték el a 400 millió forintot. A Gilead és a Richter között esetleg a későbbiekben megköthető li­cenc­megállapodásról nem nyilatkoznak a felek, noha Beke Zsuzsa annyit elárult, hogy ezzel kapcsolatban rengeteg megkeresést kaptak. Miután a Richter bizonyítottan képes a remdesivir gyártására, kézenfekvő lenne, hogy a Gilead együttműködjön a magyar gyártóval. Kerestük a Gilead sajtóosztályát is, de nem válaszoltak a kérdéseinkre, így nem tudni, hogy született-e döntés a licenc értékesítéséről. Nem válaszoltak arra sem, hogy rendelkeznek-e elegendő kapacitással az európai megrendelések kielégítésére.

A Gilead terméke sokáig befutónak tűnt a Covid-betegek kezelésében, ebbe a képbe „rondított bele” a múlt héten a WHO: az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint

nincs jelentős hatása a betegek túlélési esélyeire a remdesivirnek.

Beke Zsuzsa szerint a Richter a WHO eredményei helyett a Gilead tudományosan validált tesztjeit tekinti irányadónak. A Gilead egyébként korábban hajlandó volt engedményekre: Indiában és Pakisztánban lehetővé tette gyógyszergyártóknak, hogy előállítsák és értékesítsék a generikus verziót a világ fejlődő országaiban, a pandémia végéig.

A Gilead-részvények piaci árazása 7-8 százalékkal alacsonyabb az év eleji értéknél, a Richter-kurzusa 5,5 százalékkal emelkedett. A Richter részvételét a jelenleg is futó öt Covid-projektben vélhetően még csak marginálisan árazhatja a piac, elemzők sem frissítették modelljeiket, de még a múlt héten célárat emelő Jefferies szakértője sem tesz említést ezekről.

A Richter konzorciumi tagként vesz részt a japán favipiravir hatóanyag hazai fejlesztésében, emellett még tavasszal vásároltak fejlesztési projekteket, köztük a tocilizumab nevű hatóanyagot.

A Richter az Inovióval áprilisban kötött megállapodást DNS-alapú oltóanyag gyártására, a vakcina várhatóan még idén a harmadik fázisú klinikai szakaszba ér. A magyar gyártó tagja annak a konzorciumnak is, amely az ACE2 fúziós fehérjével végez kísérleteket.

Trump is ezzel gyógyult

A remdesivir hatóanyagot bevetették a Donald Trump amerikai elnököt kezelő orvosok is a Covid-tünetek enyhítésére. A Gilead a gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztette ki 2017-ben, idén áprilisban pedig klinikai vizsgálatokkal igazolta, hogy napokkal lecsökkenti a koronavírus-fertőzésből való felépülés idejét, később pedig igazolta, hogy a halálozás esélye is csökken azoknál a betegeknél, akik a készítményt kapják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.