BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zúdul a magyar áram Ukrajnába, de drágul is

Magyarországról érkezik a legtöbb áram az orosz támadások miatt romokban heverő energiarendszerű Ukrajnába. Az extra magyar export miatt azonban megdrágult az áram Ukrajnában és Magyarországon is.

Már nyolc olyan támadás volt az elmúlt három hónapban, amely Ukrajna energia-infrastruktúrájának létesítményeit célozták – írja a Reuters. Az ukrán energiaügyi minisztériumra hivatkozó hír szerint a légvédelmi rendszerek 16 rakéta közül 12-t lelőttek, és mind a 13 drónt is több régióban az éjszaka folyamán. Ukrán halálos áldozatok és sérültek is voltak.

A,Broken,Power,Pole,In,The,Middle,Of,The,Field.
Nő Ukrajnában az áram ára / Fotó: Shutterstock (illusztráció) 

Felerősödtek az energia-infrastruktúrát érő támadások

Oroszország a tavasszal és nyár elején megújította az ukrán energetikai célpontok elleni csapásait, ami országszerte gyakori áramszüneteket okoz. Volodimir Zelenszkij elnök a a közelmúltban azt mondta, hogy a támadásokban március vége óta tönkrement országa villamosenergia-termelő kapacitásának a fele. Ukrajna az Európai Uniótól vásárol energiát, ez azonban nem elég a hiány pótlására. Ezért majdnem mindennap beiktatnak egy tervezett országos áramszünetet a kritikus infrastruktúrák, például kórházak és katonai létesítmények ellátásának védelmében. (A Világgazdaság ukrán forrásból úgy tudja, hogy az áramszünetek miatt sok üzlet kiárusítja a mélyhűtött termékeit, ami a későbbi ellátás szempontjából kockázatot jelent, de most értékmentésnek számít.)  

A hőtermelés kilencven százaléka kiesett

Minden ukrán hőerőművet is támadás ért, a 90 százalékuk üzemképtelen – ezt Dmitro Szaharuk, a DTEK villamosipari társaság ügyvezetője tette közzé. Cége az előző fűtési idény lezárultával tíz erőművi egységet javított meg, ez körülbelül 100 millió dollárjába került. 

A mostani károk elhárításához 300 millió dollárra lenne szükség.

Május 17-én az ukrán kormány több mint másfél milliárd hrivnyát utalt két hőerőmű javítására, ezek a harkivi és a kijevi régióban működnek. Mindkettőt az állami Centenergo üzemelteti.

Ukrajna jelentős mennyiségű áram importjára szorul

Magyarország évekig nem szállított áramot Ukrajnába, majd az idén hirtelen a legnagyobb uniós áramexportőr lett – reagált a hírre Balogh József energiapiaci szakértő. Mint a Világgazdaságnak jelezte, a magyar export mennyisége egyedül nagyobb, mint a lengyel és a szlovák együtt. Ez azonban potenciálisan veszélyes konstelláció: Magyarországon már most sincs elég áram.

Továbbá ha az ukránok kénytelenek lesznek folyamatosan áramot importálni a magyar rendszerből, akkor a napi áramtőzsdén (HUPX) furcsa elszámoló árak lesznek. Már most lehet látni, hogy a piacvezető német tőzsdéhez (Epex spot) viszonyítva a magyar árak magasak. 

Ahogy az oroszok szisztematikusan lövik ki az ukrán erőműveket, úgy megy fel a HUPX órás elszámoló ára.

Emellett külön probléma, hogy folyamatosan emelkedik Magyarországról Ukrajnába történő áramszállításhoz (HU to UA) napi határkapacitás ára. Emiatt az ukránok nem jutnak olcsó áramhoz – sőt többet fizetnek, mint a németek. Ugyanakkor Ukrajna számára ennek a magyar importáramnak jelenleg nincs alternatívája. Ez sajnos meg fogja drágítani a magyar elektromos áram árát a magyar fogyasztók számára is. Ezt különösen azoknak kell szem előtt tartaniuk, akik HUPX-indexált elszámolásban vannak – figyelmeztet a szakértő. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.