BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A CA Eurobond Kötvény Alap

Új, nyugat-európai kötvényekbe fektető, euró-alapú termékkel jelentkezik a piacon a CA IB Alapkezelő Rt. A CA Eurobond Kötvény Alap úgynevezett "alapok alapja" konstrukció, ami a magyar piacon ma még újdonságnak számít. Az új alapról kérdeztük Vízkeleti Sándort, a CA IB Alapkezelő Rt. vezérigazgatóját.

- Miért látták szükségét egy újabb befektetési alap elindításának?
Több ok vezérelt bennünket. Egyrészt a korábban kialakított, 9 befektetési alapból álló "alapcsaládunkból" hiányzott a nyugat-európai kötvénypiacot lefedő befektetési alap. A CA Eurobond Kötvény Alap útnak indításával megszűnik ez az űr. A másik lényeges ok, hogy azoknak, akik tartósan devizában szeretnék tartani megtakarításaik egy részét, a jelenlegi devizabetéteknél kedvezőbb hozamot kínáló lehetőséget kívánunk adni.

- Ezek szerint a devizabetétesek alkotják a fő célcsoportjukat?
Valóban számítunk arra, hogy a hazai devizabetétesek körében - csak a lakosság esetében 600 milliárd forint feletti állományról van szó - népszerűek lesznek az új alap által kínált lehetőségek. A devizabetétekre fizetett alacsony kamatok, a lekötéssel járó kötöttségek és kényelmetlenségek, valamint a számlavezetéssel kapcsolatos költségek más, rugalmasabb termékek felé irányíthatják a figyelmet. Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a hazai kamatszint csökkenésével és az euró bevezetésének közeledésével a jelenlegi forintbefektetések egy része új helyet kereshet magának. Várakozásaink szerint néhány éven belül már mindnyájan euróban fogjuk nyilvántartani befektetéseink értékét, miután a forint eltűnik a piacról.

- A tájékoztató anyagokban nem titkolják, hogy a betéteknél kockázatosabb befektetésről van szó. Nem riasztja ez el a befektetőket?
Való igaz, hogy a kötvénypiacok magasabb kockázati szintet képviselnek, mint a diszkontkincstárjegyek, vagy a megbízható bankoknál elhelyezett betétek, erről pedig mindenképpen tájékoztatnunk kell ügyfeleinket. Az alap életében könnyen előfordulhat, hogy hónapokon keresztül stagnál, esetleg csökken a befektetésünk értéke, hosszabb távon azonban a nagyobb ingadozásokért magasabb várható hozam kárpótol bennünket. A portfolió kialakításánál fokozottan ügyeltünk arra, hogy a kockázatokat ésszerű szintre szorítsuk le, lehetőség szerint anélkül, hogy ez a várható hozam rovására menne. A CA Eurobond Alapot pénzpiaci eszközöket, államkötvényeket és a legnagyobb európai cégek vállalati kötvényeit tartalmazó alapokból állítottuk össze. Ezen alapoknak eltérő a várható hozama, és az ezért felvállalt kockázata is. Az CA IB Alapkezelő fő feladata az lesz, hogy a különböző befektetési kategóriák közötti arányokat, azaz az eszközallokációt a piaci várakozásai szerint alakítsa.

- Miért éppen az "alapok alapja" konstrukcióra esett a választás?
Elsősorban gazdaságossági szempontok miatt választottuk a nálunk még úttörőnek számító, de külföldön igen elterjedt, úgynevezett "Fund of Funds" vagy Alapok Alapja struktúrát. Ennek keretében a kívánatosnak tartott portfoliót cégünk osztrák tulajdonosának, a Capital Investnek a befektetési alapjaiból állítjuk össze. Ezzel úgy szorítjuk minimálisra a tranzakciós költségeket, hogy közben több száz különféle értékpapír tulajdonosává válik minden befektetőnk, azaz kellően diverzifikált portfoliót tudunk kínálni ügyfeleinknek. Emellett lényeges szempont volt a cégcsoporton belüli szaktudás és tapasztalat kiaknázása is, hiszen külföldi partnerünk évtizedek óta aktív szereplője a nyugat-európai befektetési piacnak. Külön büszkeségünk, hogy a portfolióba beválasztott egyik alap (Capital Invest Corporate Bond Fund) kategóriájában évek óta első helyen áll a nyugat-európai alapok rangsorában.



Forgalmazási helyek:
CA IB Értékpapír Rt
HVB Bank Rt. Fiókhálózata
Információ: 06-40 / 50-40-50
CA IB TeleBörze: 36-1 / 431-28-28

Kapcsolódó linkek:
CA Eurobond Kötvény Alap
HVB Bank Rt.
CA-IB Alapkezelő Rt.

Lépjen be elsők között

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.