BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárban indul a hazai NCTS

Várhatóan január elsejére elkészül, április 30-tól pedig kötelezővé is válik az Új Számítógépes Tranzit Rendszer (NCTS) alkalmazása a nemzetközi áruforgalomban Magyarországon.

Az NCTS a korábbi, papír alapú vámeljárás kiváltását célozza a Közösségen belüli, nem közösségi áruk közúti szállítmányozása terén. Az új rendszer a kezdetekben csak a szállítmányozók egy szűkebb, az eljárás feltételeinek megfelelő körében lép életbe, a későbbiekben azonban általános és kötelező jelleggel alkalmazzák majd.

A jelenleg is működő papíralapú rendszerben a közúton szállított árukat árutovábbítási okmány kíséri, ennek segítségével igazolható a rakomány megérkezése. Az igazolólapot az érintett vámhivatalok továbbítják egymásnak, illetve azok tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel is. Az eljárás rendkívül időigényes és számos hiba forrása lehet.

Nyugat-európai országok a 90-es évek közepén döntöttek egy, a papíralapú rendszer kiváltását célzó korszerű számítógépes eljárás kifejlesztéséről és elterjesztéséről. Azon európai országok szállítmányozóinak, melyek csatlakoztak az úgynevezett Tranzit Egyezményhez idén július 1-től kellett átállniuk az új rendszerre. Hazánkban az NCTS elindítása - részben az annak leszállításában bekövetkezett késedelem miatt - a jövő év elejére tolódott.

Az NCTS adaptációjával járó feladatok oroszlánrésze a Vám és Pénzügyőrségre (VPOP) hárul, ezen szerv feladata ugyanis az egyes vámhivatalokban történő telepítélés lebonyolítása, a vámtisztek alkalmazásra való felkészítése. Ezt a felkészítő munkát a vámhatóság folyamatosan végzi. Az átállás emellett a vámhatóság részéről jelentős hardverfejlesztéseket is igényel. Az ügyfelek esetében a rendszer működtetéséhez mindössze egy számítógépre, illetve internetes kapcsolatra lesz szükség: a nagyobb szállítmányozó társaságok számára a bevezetés így nem jár számottevő költségvonzattal. Azon kisebb cégektől azonban, melyek ma még Internet-hozzáférés, esetleg számítógép használata nélkül folytatják tevékenységüket az új rendszer jelentős fejlesztéseket követelhet.

A számítógépes rendszerhez a regisztrációt, adatkezelést segítő szoftver kifejlesztésére is szükség van: ilyen szoftver kialakításán több más fejlesztő mellett a VamSoft Kft. is dolgozik. A társaság már működő és széles körben használt Kompakt Zoll nevű integrált ügyintéző szoftvercsomagját bővíti egy a követelményeknek megfelelő új modullal - mondta kérdésünkre Karakas Gyula, a társaság ügyvezető-igazgatója. A szoftvert a rendszer telepítésével párhuzamosan folyamatosan fejlesztik, és mint mondja, az a január elsejei éles indításra végleges formát nyer. A Kompakt Zoll csomag előnye az általa nyújtott szolgáltatások széles körén túlmenően, hogy az általános gyakorlattal ellentétben a felhasználók körében leginkább kedvelt operációs rendszerre, a Windows-ra épül.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.