BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CA Tőkegarantált Alap

Magas részesedés a világ vezető tőzsdéinek teljesítményéből: három év alatt akár 80% euró alapú hozam

A nyelvtudomány már régóta felfigyelt arra a sajátságos jelenségre, hogy a közmondások és népi bölcsességek széles tárházában minden társadalmi jelenségre van egy-egy magvas mondás, míg ellenkező kicsengéssel ugyanarra rendszerint van egy másik is. Sokszor hallhatjuk például, hogy "kockázat nélkül nincs győzelem", hogy aztán nem sokkal ezután valaki - a szájszögletében rejtélyes mosollyal - megjegyezze, hogy "aki mer, az nyer". Akkor hogy is van ez? Hogyan fordítható le mindez a mindennapi befektetések nyelvére?

Lényegében arról van szó, hogy megtakarításaink, befektetéseink értéke minél biztosabban gyarapszik, annál alacsonyabb a várható hozam. Magas várható megtérülés viszont egyben magas kockázattal jár. Milton Friedman, a chicagói közgazdasági iskola Nobel-díjas közgazdásza mindezt lakonikus tömörséggel úgy foglalta össze, hogy "there no such thing, as a free lunch", azaz "nincs ingyen ebéd". Ez általában így is van, de nem mindig.

Ugyanis egészen november 17-ig lehetőség van egy olyan befektetési eszköz jutalékmentes megvásárlására, ami lehetővé teszi, hogy részt vegyünk a világ vezető részvénypiacainak várható növekedéséből, miközben 100%-ban biztosak lehetünk befektetett pénzünk visszafizetésében. Azaz az ebéd költsége legrosszabb esetben is az az összeg, amit kezdeti befektetésünkön egyébként kamatként kerestünk volna. Ezt azonban várhatóan több mint ellensúlyozza a részvényindexek növekményéből eredő hozam.

Ez az eszköz a CA Tőkegarantált Alap. A zártvégű befektetési alap a jegyzés lezárultával, 2003. novemberében indul, futamideje 3 év, aminek végén a befektető induló tőkéjét mindenképpen visszakapja. Ezen felül euró alapon akár 80%-os (évi 21,64%-os), forintban kifizetésre kerülő hozamot is elérhet. Ez a befektetési forma ideálisan ötvözi a teljes biztonság igényét (100%-os tőkegarancia) és a magas hozam elérésének lehetőségét. A vezető nemzetközi részvénypiacok várható három éves növekedésére tehát most úgy tudunk fogadást kötni, hogy a kockázatvállalásnak csak az egyik (kellemesebb) elemét: a várható kifizetést vállaljuk, azt tesszük zsebre, míg a másik részt, a lehetséges tőkevesztést nem kell felvállalnunk. Azaz a CA Tőkegarantált Alap esetében az eredeti mondás a következőképpen módosul: "kockázat nélkül is van győzelem". Olyan lehetőség ez tehát, amit nem érdemes kihagyni, alapvetően az alacsony kockázatú (tőkegarantált) többlethozam elérésének lehetősége miatt.

Az Alap működésének részletes bemutatása, számpéldákkal és a piaci várakozásokkal egyetemben megtalálható a CA IB Alapkezelő Rt. honlapján: www.caib.hu.

További információ található az Alap fő forgalmazójának, a HVB Bank Hungary Rt-nek a honlapján: www.hvb.hu. Az alábbiakban összefoglaljuk az Alap működését.

A CA IB Alapkezelő Rt. által kezelt zártvégű befektetési alap futamideje három év, lejáratkor a befizetett tőkét mindenképpen visszafizeti, s ezen felül egy nemzetközi részvényindex-kosár növekményéből magas részesedést fizet a befektetőknek. Az Alap tehát 100%-os tőkegaranciát nyújt.

A tőkegarantált alapok a nyugati pénzügyi gyakorlatban a kilencvenes évektől fogva terjedtek el, s röpke egy évtizeden belül igen nagy népszerűségre tettek szert. Mára már igen összetett konstrukciók is léteznek, a CA Alapkezelő Rt. első ilyen terméke a legegyszerűbb, s egyben legjobban átlátható formát testesíti meg.

Joggal merül fel a kérdés, hogy míg a hazai piacon korábban felbukkant három garantált alap a tőkegarancián túl némi hozamgaranciát is kínált, addig a CA Tőkegarantált Alap ezt miért nem teszi.

Korábban a hozamgarancia költségének fejében az elérhető részvénypiaci hozam maximált mértéke viszonylag alacsony volt. A CA Tőkegarantált Alapnál a figyelembe vett maximális indexnövekmény 80%, ami - lássuk be - igen magas ahhoz, hogy még egy kifejezetten dinamikus időközi piaci növekmény esetén se jelentsen túl szoros korlátot a befektetők számára.

A kezdeti befizetés után három év elteltével jár le az Alap, és 2006. novemberében kerül sor az elért többlethozam felosztására, és a befizetett tőke visszafizetésére. A többlethozam alapja 50% kezdeti befektetés erejéig az USA részvénypiacot leképező S&P 500 index időszaki növekedése, míg a másik 50%-ot a nyugat-európai részvénypiac vezető indexének, a DJ Europe Stoxx 50 indexnek a teljesítménye adja. Utóbbi index eleve euróban denominált, míg az S&P 500-as index dollár értékeit mindenkor az induláskori dollár/euró keresztárfolyamon számítjuk át euróra. Ezzel kiküszöböljük a dollár/euró árfolyam hatását a dollárhozamra, azaz ugyan a többlethozamot lehetővé tévő opciós termék euróban denominált, a rögzített dollár/euró átváltási árfolyam következtében a tiszta dollár növekményt kapjuk meg. A befektetők egy, a jegyzés után véglegesített részvételi arány alapján megkapják ezen összetett indexkosár euró alapon 80%-ban maximalizált növekményét forintban.

Ha egy számpéldával világítjuk meg az Alap működését: az induláskori befektetés legyen egy millió forint. Tegyük fel, hogy három év alatt az USA piac 50, a EU (Nyugat-Európa) 60%-kal növekszik euró alapon. Az indexkosár növekménye így 55%. Ennek egy 85%-os részvétellel számolt nettó hozama 46,75%. Ha időközben nem volt érdemi forint/euró árfolyamváltozás, akkor ez egyben forint hozamunk is. Ennek megfelelően 2006. novemberében a CA Tőkegarantált Alap kifizet:

a) 1.000.000 forint tőkét (100% tőkegarancia) és
b) 467.500 forint hozamot (46,75% hozam), azaz összesen:
a+b) 1. 467.500 forint végső eredményt



Néhány fogalom az Alappal kapcsolatban:
A részvételi arány mértéke azt tükrözi, hogy mennyire lesz költséges a hozamrészesedést biztosító opció. Mi azt ígérjük, hogy ez az arány minimum 50, maximum 100% lesz. A jelenlegi (2003. október végi) részvény- és kötvénypiaci trendek alapján nagy valószínűséggel 80-85% között lehet a részesedési arány. A végleges részvételi arányt csak a jegyzés lezárultát követően tudjuk meghatározni, mert az opció ára nagyban függ a jegyzett mennyiségtől.

A 80%-ban maximált növekmény azt jelenti, hogy ha a futamidő alatt a két index átlaga euróban 80% felett növekszik, akkor is legfeljebb 80%-os növekményt veszünk figyelembe. Ez az elrendezés a befektetők érdekét szolgálja, ugyanis a hozamrészesedést egy összetett opciós termék biztosítja, melynek költségét természetesen ki kell gazdálkodni, s a maximált növekményű opció olcsóbb, mint a korlátlan.

A 100%-os visszafizetési garancia teljes és korlátlan. Függetlenül minden piaci folyamattól, a jegyzéskor befizetett összeg teljes egésze hiánytalanul mindenképpen visszafizetésre kerül az Alap futamidejének lezárultát követő elszámoláskor. Erre a futamidő végét követő 30 naptári napon belül sor kerül. Ezt - az Alapkezelő saját tőkéjén túl - a HVB Bankcsoport okiratban foglalt bankgaranciával is biztosítja.

A hozam számításának alapja mindkét index esetében a jegyzés utolsó napjának záróára. A dollár érték az aznapi nemzetközi dollár/euró középárfolyamon kerül euróra átszámításra. Minden későbbi dollár-euró konverzió során ezt a rögzített árfolyamot használjuk, azaz a továbbiakban kizárjuk a képletből a dollár/euró árfolyam-kockázatot. Ezután a lejáratkor vesszük a két elemi index befektetés euróban számolt megelőző egy éves átlagárfolyamát (havi egyszeri mintavétel), s ennek értékét osztjuk a kiindulási értékkel. Az így kapott euró hozam részvételi arány alapján korrigált értékét váltjuk át forintra, s ezt kapja meg a befektető a kezdeti befizetésen, azaz a 100%-on felül. Az indexnövekményt nem a lejárat napjának és az indulás napjának hányadosa adja, hanem a futamidő utolsó évének átlagos index szintjét viszonyítjuk a kiindulási szinttel (átlagáras opció).

Jogosan merül fel a kérdés is, hogy kiknek ajánljuk ezt a terméket. Nos, gyakorlatilag mindenkinek:

(1) kockázatvállalóknak, akik úgy látják, hogy hosszabb távon növekvő trend uralja majd a világ részvénypiacait, azoknak eleve érdemes az Alapba fektetni.
(2) A kockázattal együtt élő átlagos befektetőknek is, akik alapvetően tudják, hogy magas hozamot általában csak magas kockázat felvállalásával lehet elérni, de kezdik megelégelni ezt az igazságot. Akik szeretnének kicsit biztonságosabb vizeken is hajózni, miközben azért nyerni is.
(3) Ezen túl ajánljuk természetesen (3) kockázatkerülőknek is, akiknek továbbra sem kell tőkéjüket kockáztatniuk, de most már lehetőségük lesz nagyobb hozamra.

Az Alapkezelőről: a CA IB Alapkezelő Rt. 1992 óta a befektetési piac egyik meghatározó szereplője, jelenleg több mint 122 milliárd forint vagyont kezel. Ennek közel fele befektetési alapokban található, amit az intézményi befektetők részére nyújtott vagyonkezelési szolgáltatás egészít ki. A CA IB Alapkezelő 10 különböző típusú befektetési alappal van jelen a piacon, ezzel a legváltozatosabb kínálatot biztosító Alapcsaláddal rendelkezik.

Az Alapkezelő internetes honlapján teljes körű tájékoztatást kaphatnak befektetőink. Innen az Alaphoz kapcsolódó dokumentumok (kibocsátási tájékoztató, marketing anyagok, számítások) is letölthetőek, és a jegyzéssel és az indulással kapcsolatos hírek is folyamatosan frissítésre kerülnek.

Hol és hogyan lehet jegyezni az Alapot?
A jegyzéshez valamelyik forgalmazónál vezetett értékpapírszámla szükséges. Ennek nyitásához személyigazolvány szükséges. Ezen túl a jegyzési ív kitöltésével és a jegyezni kívánt összeg befizetésével már le is zárul a jegyzés folyamata. Fontos tudni, hogy a gyakorlattól eltérően a jegyzés során jutalékmentesen lehet hozzájutni az Alap befektetési jegyeihez.



Az Alap forgalmazói:

- CA IB Értékpapír Rt. (1054 Budapest, Nagysándor József u. 10. Tel.: 431-2828)
- HVB Bank Rt. fiókhálózata. (a fiókok listája: http://www.hvb.hu/fiokhalozat.tdp)
- BNP Paribas Hungária Bank Rt. (1055 Budapest, Honvéd u. 20. Tel.: 374-6300)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.