BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tisztelt Részvényes!

Ezúton is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy 2004. március 30-án a Postabank és Takarékpénztár Rt.

(1132 Budapest, Váci út 48.)

("Postabank") közgyűlése (a "Közgyűlés") előzetesen elhatározta a Postabank és az Erste Bank Hungary Rt. ("EBH")

egyesülését. A két társaság egyesülése a Postabanknak az EBH-ba való beolvadása útján valósul meg.

A gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény szerint az egyesülő társaságok (azaz a Postabank és az EBH) részvényesei számára az egyesült társaságban való részvétel nem kötelező.

Azon részvényesek, akik részvényesként részt kívánnak venni az egyesülésben, jelenlegi részvényeik helyébe az egyesült társaság részvényeit fogják kapni.

Az egyesülési szerződésben kerül meghatározásra az, hogy a Postabank-részvényesek jelenlegi részvényeik helyett az egyesült társaság hány darab részvényét kapják. Az ott meghatározott cserearányt független könyvvizsgáló is ellenőrizte és megfelelőnek minősítette. Az egyesülési szerződés Postabank Igazgatósága által jóváhagyott, a 2004. június 25. napjára összehívott közgyűlés ("Második Egyesülési Közgyűlés") elé terjesztendő tervezete szerint a Postabank-részvényesek:

(i) egy (1) darab a Postabank által kibocsátott, egyenként

5 forint, azaz öt forint névértékű, névreszóló, dematerializált, szavazásra jogosító törzsrészvényért cserébe hét (7) darab az egyesült társaság által kibocsátott, egyenként

1 forint, azaz egy forint névértékű, névreszóló, dematerializált, szavazásra jogosító törzsrészvényt kapnak;

(ii) egy (1) darab, a Postabank által kibocsátott, egyenként 5 forint, azaz öt forint névértékű, névreszóló, dematerializált, szavazásra nem jogosító osztalékelsőbbségi részvényért cserébe hét (7) darab az egyesült társaság által kibocsátott, egyenként 1 forint, azaz egy forint névértékű, névreszóló, dematerializált, szavazásra nem jogosító osztalékelsőbbségi részvényt kapnak;

(iii) egy (1) darab, a Postabank által kibocsátott, egyenként 10 000 forint, azaz tízezer forint névértékű, B sorozatú, névreszóló, dematerializált, szavazásra jogosító törzsrészvényért cserébe tizennégyezer (14 000) darab az egyesült társaság által kibocsátott, egyenként 1 forint, azaz egy forint névértékű, névreszóló, dematerializált, szavazásra jogosító törzsrészvényt kapnak.

Azon részvényesek, akik nem kívánnak az egyesült társaság részvényesévé válni, Postabank részvényeik helyett nem az egyesült társaság dematerializált részvényeit kapják, hanem a Postabank vagyonából - részvényeik alapján - az őket megillető vagyonhányad kerül számukra kiadásra.

A vagyonhányad kiadása akképpen történik, hogy az egyesült társaságban részvényesként részt venni nem kívánó jelenlegi Postabank-részvényesek minden Postabank által kibocsátott 5 forint, azaz öt forint névértékű szavazásra jogosító törzsrészvényért 25,3067 forintot, azaz huszonöt egész háromezerhatvanhét tízezred forintot; minden 5 forint, azaz öt forint névértékű, szavazásra nem jogosító osztalék elsőbbségi részvényért cserébe 25,3067 forintot, azaz huszonöt egész háromezerhatvanhét tízezred forintot; és minden 10 000 forint, azaz tízezer forint névértékű, B sorozatú szavazásra jogosító törzsrészvényért 50 613,3173 forintot, azaz ötvenezer-hatszáztizenhárom egész háromezerszázhetvenhárom forintot kapnak a Postabank vagyonából.

A fenti részvényenkénti összeget az egyesült társaságban részvényesként részt venni nem kívánó személyek az egyesülés cégbíróság általi bejegyzését követő harminc (30) napon belül kapják meg - választásuk szerint - készpénzben vagy bankszámlájukra történő átutalással.

A vagyonhányad kiadásának pontos időpontjáról és további részleteiről az érintett részvényeseket a Nyilatkozatban általuk megjelölt címen személyesen értesítjük.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy nem kíván az egyesült társaság részvényesévé válni, ezen szándékát kétféleképpen jelentheti be. Egyrészt bejelenheti a Második Egyesülési Közgyűlés előtt, a Második Egyesülési Közgyűlésen való részvétel nélkül, másrészt bejelentheti a Második Egyesülési Közgyűlésen úgy, hogy a Második Egyesülési Közgyűlésen részvényesként részt vesz.

Amennyiben Ön nem kíván részt venni a Második Egyesülési Közgyűlésen, akkor azon szándékát, hogy nem kíván az egyesült társaság részvényesévé válni, a mellékelt nyilatkozat ("Nyilatkozat") értelemszerű kitöltésével és visszaküldésével bejelentheti a Postabank Igazgatósága részére. Ezen Nyilatkozatot úgy kell elküldeni, hogy 2004. június 23-ig megérkezzen a Postabank és Takarékpénztár Rt., Vezérigazgatói Titkárság, 1920 Budapest címre.

A Nyilatkozat érvényességének ebben az esetben további feltétele, hogy a részvényes részvényeit a Postabank által az EBH-nál nyitott 0344/006001 számú értékpapírszámlára a Második Egyesülési Közgyűlést megelőző második napig (azaz legkésőbb 2004. június 23-ig) utalja át. A részvények az átutalásokat követően a Második Egyesülési Közgyűlés napjától kezdődő és az egyesülés cégbíróság általi bejegyzését követő elszámolás napjáig tartó időszakra zárolásra kerülnek.

Fontos, hogy az átutalást indító értékpapírszámla-vezető az átutalásban közleményként a részvényes nevét és (együttes transzfer esetén) részvényeinek darabszámát feltüntesse. Mivel ez a gyakorlatban nem szokásos eljárás, kérjük a Tisztelt Részvényeseket, hogy az átutalás indításakor erre külön hívják fel értékpapírszámla-vezetőjük figyelmét.

Mint említettük, a részvényeseknek lehetőségük van arra, hogy a Második Egyesülési Közgyűlésen jelentsék be azon szándékukat, hogy nem kívánnak az egyesült társaság részvényesévé válni. Ebben az esetben a Második Egyesülési Közgyűlésen az egyesülés indokairól és várható hatásairól szóló tájékoztatást követően az ott megjelölt helyen adhatják át Nyilatkozatukat a Postabank Igazgatósága részére. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a részvényesek a Második Egyesülési Közgyűlésen kizárólag akkor adhatják át érvényesen a Nyilatkozatukat, ha részvényeik a Postabanknál, az EBH-nál, vagy az Erste Befektetési Rt.-nél vezetett értékpapírszámlán vannak a Második Egyesülési Közgyűlés idejére zárolva. A Nyilatkozat átadásakor az egyesült társaságban részvényesként részt venni nem kívánó részvényesek a helyszínen rendelkeznek közgyűlési zárolás alatt lévő részvényüknek a Második Egyesülési Közgyűlés napjától kezdődő és a részvényessel való elszámolás napjáig tartó időszakra történő zárolt letétben tartásáról.

A zárolás az egyesülés cégbíróság általi bejegyzésének meghiúsulása vagy a volt részvényest megillető vagyonhányad kiadásával szűnik meg.

Összegezve, amennyiben tehát Ön nem kíván a Második Egyesülési Közgyűlésen megjelenni, és az egyesült társaság részvényesévé válni, két teendője van: egyrészt a mellékelt Nyilatkozatot pontosan kitöltve határidőben visszaküldeni a fenti címre, másrészt az értékpapírszámláját jelenleg vezető befektetési szolgáltató felé rendelkezni arról, hogy a számláján lévő Postabank-részvényeket a Postabank által nyitott, fent meghatározott értékpapírszámlára helyezze.

Ha pedig Ön a Második Egyesülési Közgyűlésen kíván nyilatkozni arról, hogy nem kíván az egyesült társaság részvényesévé válni és részvényei a Postabanknál, az EBH-nál, vagy az Erste Befektetési Rt.-nél vezetett értékpapírszámláján vannak a Második Egyesülési Közgyűlés idejére zárolva, két teendője van: egyrészt a Nyilatkozatot a Második Egyesülési Közgyűlésen a Postabank Igazgatóságának átadni, másrészt a helyszínen rendelkezni arról, hogy az értékpapírszámláján lévő Postabank-részvények a Postabank által nyitott, fent meghatározott értékpapírszámlára kerüljenek átutalásra. Ennek részleteit a Postabank hirdetményi lapjaiban (amely a Magyar Nemzet, a Magyar Tőkepiac és a Világgazdaság című napilap) 2004. május 25-én megjelenő közgyűlési hirdetmény tartalmazza.

Tájékoztatjuk továbbá Tisztelt Részvényesünket, hogy lehetőségük van arra, hogy részvényüket a Postabank többségi részvényesének, az Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG-nak ("Erste AG") megvételre felajánlják. Az Erste AG az így felajánlott részvényekért ugyanolyan vételárat fizet, mint amely a vagyonkiadási eljárás keretében az egyesült társaságban részt venni nem kívánó részvényeseknek kerül kifizetésre.

A részvények ilyen módon történő értékesítésének előnye a fent leírt vagyonkiadási eljáráshoz képest az, hogy a részvényes részvénye vételárához azonnal hozzájut. A vagyonkiadási eljárásban - ezzel szemben - a részvényes csak az egyesülés cégbírósági bejegyzését követő elszámoláskor jut a részvény után járó vagyonhányadhoz.

Amennyiben részvényeit az Erste AG részére el kívánja adni, vagy a fentiekben leírt eljárásokkal kapcsolatosan további információra van szüksége, kérjük forduljon a Postabank Call Centerhez az alábbi telefonszámon:

Telefon: 236-6666

A tavalyi évben lezajlott részvényátalakítási eljárás során részvényeseinknek lehetősége volt arra, hogy a Postabank fiókjaiban eljárva az átalakításra kerülő Postabank-részvényeket ne a Postabank Értékpapír Rt.-nél, hanem más értékpapírszámla-vezetéssel foglalkozó társaságnál helyezzék el. Ebben az esetben a Postabank fiókjában történő ügyintézés során elegendő volt megjelölni azt az értékpapírszámla-vezetőt, ahol a részvényes a Postabank-részvényeket el kívánta helyezni.

Tudomásunkra jutott, hogy több esetben a részvényesek által megjelölt társaságnál valójában a részvényes nem rendelkezett értékpapírszámlával, illetve egyéb olyan probléma merült fel, amely miatt a részvények ügyfélszámlán történő elhelyezése a mai napig nem történhetett meg.

Nyomatékosan felkérjük ezért tisztelt részvényeseink közül azokat, akik nem a Postabank Értékpapír Rt.-t vagy az Erste Bank Befektetési Rt.-t, hanem más értékpapírszámla-vezetéssel foglalkozó társaságot jelöltek meg, szíveskedjenek ellenőrizni az általuk megjelölt társaságnál, hogy Postabank-részvények értékpapírszámlán való elhelyezése megfelelően megtörtént-e, illetve amennyiben valamely hiányosság miatt erre nem került sor, saját érdekükben pótolják azokat (pl. számlaszerződés megkötése, hiányos adatok pótlása stb.), mivel ezekben az esetekben a Postabank nem járhat el részvényesei helyett.



2004. május 19.



Tisztelettel:

A Postabank és Takarékpénztár Rt. Igazgatósága





Részvényes adatai



Név:

Cím:

A részvényes tulajdonában lévő részvények:

5 forintos névértékű törzsrészvény ..... darab, melynek névértéke összesen ................... forint.

5 forintos névértékű osztalékelsőbbségi részvény ..... darab, melynek névértéke összesen ................... forint.



Tisztelt Igazgatóság!

Tekintettel a Postabank és Takarékpénztár Rt. ("Postabank") és az Erste Bank Hungary Rt. ("EBH") egyesüléséről született előzetes döntésre, ezennel bejelentem a Tisztelt Igazgatóság részére, hogy a fent megjelölt részvényes nem kíván a Postabank és az EBH egyesülésével létrejövő egyesült társaság részvényesévé válni.

a) A részvények ellenében a Postabank vagyonából járó vagyonhányadot az alábbi bankszámlára történő átutalással kérem kiadni.

A bank neve:

A bankfiók címe:

Számlaszám:

b) A részvények ellenértékét készpénzben kívánom felvenni.



.................................................................

Részvényes, illetve képviselőjének aláírása



1. Tanú1

Aláírása:

Neve:

Címe:

2. Tanú

Aláírása:

Neve:

Címe:



1 Csak magánszemély részvényes esetén szükséges a tanúk igénybevétele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.