BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Környezeti fenntarthatóság a fő szempontok között

Az európai uniós strukturális alapokra vonatkozó szabályozás két olyan elvárást említ, amelyet minden pályázat tervezése, elbírálása, végrehajtása és értékelése során figyelembe kell venni: a környezetvédelmet és az esélyegyenlőséget. A környezetvédelem esetében ez azt jelenti, hogy minden közösségi társfinanszírozással megvalósuló projektnek ki kell elégíteni a környezeti fenntarthatóság követelményeit: a környezeti szempontokat a projekttevékenység minden fázisában szem előtt kell tartani, függetlenül a fejlesztés jellegétől és témájától.

Az előkészítőknek már a támogatandó projekt tervezésekor gondoskodni kell arról, hogy a felbecsüljék, milyen jelentősebb környezeti hatásokkal járhat a fejlesztés, illetve megoldásokat kell kidolgozni ezek elkerülésére, mérséklésére vagy kompenzálására. Ennek a legmegfelelőbb módja, ha az előkészítők a lehetséges alternatívákat is figyelembe veszik, beleértve a más helyszínek vagy tevékenységek megvalósításának mérlegelését is. Emellett a tervezés során gondoskodni kell a nyilvánosság tájékoztatásáról, érintettségének felméréséről, valamint véleményének figyelembevételéről is.

A projekt kivitelezése során a fejlesztést levezénylő menedzsmentnek érvényt kell szerezni a tervekben meghatározott környezetvédelmi intézkedések megvalósulásáról, s a létesítés közvetlen következményei mellett a közvetett hatások - egyebek mellett anyagbeszerzések, szállítási útvonalak - kapcsán is gondoskodni kell a környezeti hatások minimalizálásáról. Végül a támogatott program megvalósulása után, a működtetés során is biztosítani kell a kitűzött környezeti célok teljesítését, a jogszabályi előírások - így a kibocsátási határértékek - betartásával együtt. Ennek részeként figyelembe kell venni a közvetett hatásokat is, például nem elég egy terméket nagy környezeti gondossággal előállítani, ha maga a termék terheli a környezetet. A környezeti követelményeknek való megfelelést a támogatásokat kezelő intézmények is több fázisban vizsgálják, igazodva a projekt megvalósításának szakaszaihoz. Így a közreműködő hatóságok a benyújtott pályázatok elbírálása során, a kivitelezés ellenőrzésekor, valamint a megvalósulás után is mérlegelik a környezetvédelmi szempontok érvényesülését.

A szigor ellenére a környezetvédelmi elvárások összességében a pályázók számára is előnyösek, nem is beszélve a társadalmi haszonról. A környezeti szempontok beépítése a fejlesztésbe egyes esetekben ugyan többletköltségeket eredményezhet, ám ezek beépíthetők a projekt költségvetésébe. Így a plusz zöld költségek csak az önrész erejéig terhelik a pályázókat, miközben a környezeti gondosság növeli a szervezet jó hírnevét, és az esetleges szankciókat is segít elkerülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.