BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jubilál az Atel Csepeli Vállalatcsoport

Kettős jubileumot ül a svájci Atel energiakonszern tulajdonában lévő, a csepeli erőműveket üzemeltető Atel Csepeli Vállalatcsoport: a létesítmény tíz évvel ezelőtt került magánkézbe, illetve öt évvel ezelőtt állt üzembe az ország villamosenergia-igényének mintegy 5 százalékát kielégítő új, korszerű gázturbinás áramtermelő. Az azóta eltelt időszakről és az előttük álló feladatokról Briglovics Gábort, a vállalatcsoport kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.

– Az Atel immár a harmadik tulajdonosa a Csepeli Erőműveknek. Mi vezette a svájci energetikai konszernt arra, hogy belépjen a magyar piacra?

– A Csepeli Erőműveket 2002 decemberében vette meg az Atel, amely kiemelten fontosnak tartotta, hogy éljen a Kelet-Közép-Európa kínálta ígéretes befektetési lehetőségekkel. Az Atel korszerű és környezetbarát erőműveket keresett régiónkban, ezért esett a választása a társaságra. Az akkori tulajdonos, az amerikai NRG stratégiaváltás miatt elhagyta a magyar piacot, így jöhetett létre az adásvétel. Anyacégünk jó üzletet kötött, hiszen a Csepeli Erőművel magas technológiai színvonalon álló, megbízhatóan üzemelő áramtermelő birtokába jutott. A magyar villamos rendszer ugyanakkor egy olyan szereplővel gazdagodott, aki hoszszú távon elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés mellett. Az új svájci tulajdonos, azóta bebizonyította, hogy elsődleges célja az ellátásbiztonságot garantáló magas műszaki standardok fenntartása, a fogyasztói igények rugalmas kielégítése.

– Milyen egységekből áll a Csepeli Vállalatcsoport?

– Két eleme van: a nagyobb egység a Csepel II Erőmű. A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű 2000. november elseje óta termeli az áramot, s látja el Csepel és Pesterzsébet 19 500 lakását, intézményeit és a helyi gyártelepet távhővel és meleg vízzel. Áramtermelő kapacitása 389 megawatt, melyet a teljes egészében a magyar villamosenergia-rendszer rendelkezésére bocsát. Éves szinten ennek 60-70 százalékára van szükség, de így is ez az egység szolgáltatja a teljes hazai áramfelhasználás csaknem 5 százalékát. Ez nagyjából 250 ezer háztartás energiaigényével egyenértékű. Megbízhatóságát jellemzi, hogy rendelkezésre állási mutatója 96-99 százalék közötti, a leállás csupán az éves rendes karbantartás néhány napjára szorítkozik. Rugalmassága is igen magas, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. távirányítással, a mindenkori energiaigényelnek megfelelően 52 és 92 százalék között szabályozhatja az áramtermelő teljesítményét. A gázturbinás erőmű úgynevezett sziget üzemmódban is tud működni, azaz akkor is ellátná a főváros és környékét árammal, ha országos, rendszerszintű üzemzavar következne be. Szerencsére ilyesmi sem országos viszonylatban, sem nálunk nem fordult még elő. Büszkék is vagyunk arra, hogy immár több mint kétezer-ötszáz napja, azaz átadása óta balesetmentesen működik a Csepel II Erőmű. A biztonság azonban mindennél fontosabb, emiatt tartottuk meg és újítottuk fel a Csepel I Erőművünket. Ez az egység a melegvíz- és a távhőszolgáltatás biztonsági tartalékaként funkcionál. PTVM kazánjainak 116 megawattos teljesítménye elegendő arra, hogy a 134 megawatt hőtermelő képességű nagy erőmű esetleges téli leállása esetén se maradjon meleg nélkül a szolgáltatási terület csaknem húszezer lakása.

– Mi történik akkor, ha a zord idő miatt a szükségesnél kevesebb földgázt kapnak?

– Akkor sincs probléma, hiszen az erőművet szükség esetén át lehet állítani fűtőolaj-tüzelésre is, mint ahogy erre már volt is példa. Telephelyünkön az előírt mennyiségű olajkészlettel rendelkezünk, s közvetlen vezetékes összeköttetésünk is van a Mol Rt. százhalombattai finomítójával. A 100 megawatt teljesítmény feletti erőműveknél egyébként előírás az alternatív tüzelőanyag tárolása, az ellátásbiztonság ugyanis prioritást élvez.

– Vannak még más szolgáltatásaik is?

– Igen. A csepeli iparterületen a szemétszállítást leszámítva szinte valamennyi közműszolgáltatást mi nyújtjuk. A meleg vízről és a távhőről már ejtettünk szót, de ide tartozik még a földgáz-, az ivóvíz-, az iparivíz és ipari gőzszolgáltatás, továbbá a szennyvízelvezetés. Mindezt magas színvonalon nyújtjuk, ezt garantálja az is, hogy társaságunk ISO minősítésekkel, környezetközpontú irányítási rendszerrel rendelkezik. Az Európa-szerte elismert, több mint százéves múltra visszatekintő ATEL mindig is kitüntetett figyelmet fordított a környezetvédelemre, ezt jelzi, hogy a tiszta üzemű gáztubinás erőművének emissziós értékei mélyen a szigorú határértékek alatt maradnak. Erről egyébként a lakosság is bármikor meggyőződhet, a Csepel főterén elhelyezett információs monitoron folyamatosan nyomon lehet követni a levegőminőségi mutatókat. Az Atel hagyományosan sokat áldoz az emberi környezetminőség javítására is. Társadalmi szerepvállalását Csepelen többek között játszóterek, közparkok felújítása jelzi. A csepeli és fővárosi kulturális kezdeményezések támogatása mellett, a sport terén a világbajnoki érmesekkel büszkélkedő Csepeli Birkózóklub szponzorálása már hosszabb múltra tekint vissza.

– Ha a környezetükre ennyire ügyelnek, akkor nyilván saját dolgozóik elégedettsége is fontos az Önök számára.

– Természetesen. A gyárkapun belül is minden feltételt megteremtünk annak érdekében, hogy dolgozóink jól érezzék magukat, hiszen enélkül nem is lehetne azokat az eredményeket elérni, amelyeket az előbb említettem. Büszkék vagyunk arra, hogy a Hewitt-Figyelő 2004-es felmérése alapján vállalatcsoportunk a második legjobb munkahely az országban.

– Az Atel milyen fejlesztéseket tervez a jövőben?

– Az erőművön belüli hatékonyságnövelő beruházásokon kívül nagyobb fejlesztéseket egyelőre nem tervezünk. Az Atel egyébként régióban gondolkodva hozza meg stratégiai döntéseit, s miután Magyarországon magas színvonalon működő eladó erőmű jelenleg nincs, az anyavállalat a cseh, a lengyel és a német piacon megszerzett pozícióinak megerősítésére fordítja energiáit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.