BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MBA az interneten

Ha van olyan oktatási mód, ami minden félnek előnyös, akkor az online diploma-szerzés ilyen: a hallgató több költségtől is mentesül, akkor tanulhat, amikor ezt ideje engedi; a lényeg, hogy a tananyagot elsajátítsa. Jól jár az oktatási intézmény is: nincsen terembérlet, a csoportok létszáma rugalmasan alakítható és az egész világról fogadhatnak hallgatókat. Cikkünkben az MBA képzésekre fókuszálva mutatjuk be a lehetőségeket.

Edinburgh Business School
A skóciai oktatási intézmény 15 év alatt több mint 10 000 MBA diplomát adhatott ki diákjainak – áll a www.ebsglobal.net címen elérhető oldalon. Nem említik, hogy ebből hányan végeztek online (vagyis „önállóan”, ahogyan szemérmesen ezt a lehetőséget nevezik), amit akár jó előjelnek is tekinthetünk: elvégre ez azt mutatja, hogy az online diplomát teljesen egyenértékűnek tekintik a helyben szerzettel. Frappáns módon hidalják át a problémát, hogy tudniillik a netes vizsgáztatás még messze van a kijátszhatatlantól: az iskola a világ 350 pontján rendelkezik vizsgáztató-partnerekkel. Egy vizsga 100 fontba (mintegy 40 000 Ft) kerül, a teljes MBA-képzés költsége pedig 7200 font (közel hárommillió forint) – ami egyébként harmadával olcsóbb a hagyományos diploma esetében fizetendő árnál.

EuroMBA
Inkább hibridnek nevezhető a www.euromba.org címen elérhető program, amely több intézet – köztük a Maastrichti Egyetem, a nantes-i i Főiskola vagy a varsói Leon Kozminsky Üzleti Akadémia – együttműködésének eredménye. Amellett ugyanis, hogy az MBA-zők online sajátítják el a diplomához szükséges tudást, hat alkalommal meg kell jelenni egy egyhetes „élő” programon is valamelyik partner-intézménynél, emellett részt kell venni egy pár napos felkészítésen is. Mindez természetesen számos előnnyel jár – elég, ha csak a kapcsolatépítésre gondolunk – ugyanakkor talán pont a legfőbb előnyétől fosztja meg a kurzust, hiszen ilyenkor óhatatlanul is mi igazodunk az egyetem időbeosztásához és nem fordítva. A képzés teljes díja 23 500 euró, mintegy hat és félmillió forint.

University of Florida
Az online kurzusok terén élenjáró Floridai Egyetem MBA-kurzusát inkább csak azért mutatjuk be, hogy ezáltal szembetűnőbbek legyenek a fenti két intézmény előnyei. A www.floridamba.ufl.edu oldalon elérhető egyetemen 39 000 dollárt (több mint nyolcmillió forintot) kell leszurkolnunk, ha két év alatt szeretnénk MBA diplomát szerezni: ehhez azonban hozzájöhetnek komoly utazási költségek is, tekintve, hogy a kurzus során összesen hétszer(!) meg kell jelennünk az iskola gainesville-i campus-án. Az egyetem egyébként nem kifejezetten számít elitnek az Államokban: a legtöbb újság MBA-listáján valahol a huszadik hely környékén szerepel – igaz, az első pár helyre rangsorolt intézményben nem szerezhetünk diplomát a neten keresztül.

A fentieket természetesen csak ízelítőnek szántuk, hiszen az interneten ma már ezernyi kurzus közül választhatunk a KRESZ-oktatástól a szuahéli nyelvtanulásig – az MBA csak csepp a tengerben. Az elérésükhöz szükséges otthoni net kapcsolat ma már egy átlagos tankönyv áráért beszerezhető: a T-Online akár havi bruttó 3900 Ft-ért kínál szélessávú hozzáférést, ráadásul az első 30 napban az előfizetés mindenféle költség nélkül lemondható. Emellett a most futó akció kereteiben minden nap egy új felhasználó egy évnyi ingyen internetet nyer – mostantól tehát csak Önön múlik, mikor vág bele a diploma-szerzésbe. És azért ne feledjük: ha már egyszer ott a net, akkor játékra, mail-ezésre és persze kedvenc gazdasági portálja böngészésére is nyugodtan használhatja – kedvenc foteljében, otthon.

További részletek és a T-Online kínálatának rövid bemutatása >>

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.