BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött a Cafeteria – rendszer virágkora

Egyre több cég alkalmazza a cafeteria rendszert, amellyel megtakarítást érhet el, és egyúttal több juttatást adhat a dolgozóinak is. Ennek oka, hogy a vállalkozásokat érintő adóterhek miatt számos cég, a béremelések helyett – vagy azok részeként – egyre nagyobb összegű utalványt ad alkalmazottainak – mondotta Balázs Krisztián, az Accor Services Magyarország Kft. marketing igazgatója.

Az elmúlt években mind többet hallunk a cafeteriáról, és sokan már meg is tapasztalhatták ennek előnyeit. De mi is ez valójában? A cafeteria nem más, mint a rugalmas juttatások rendszere, amelyben a munkavállaló, az egyéni költségkeretének megfelelően, választhat a munkáltató által biztosított juttatások közül.
A munkáltató saját maga dönthet arról, hogy mely juttatásokat veszi be a cafeteria rendszerbe. Balázs Krisztián elmondta, hogy a legnépszerűbbek az étkezési utalvány, a melegétel utalvány, az ajándék utalvány, egyre népszerűbb az internet utalvány, a kultúra utalvány valamint az üdülési csekk és a helyi utazási bérlet.

A cafeteriában szereplő juttatások legnagyobb előnye, hogy adózásuk miatt olcsóbbak, mint a munkabér. Azaz ugyanazon bruttó összegeket alapul véve, kevesebb közterhet (adót + járulékokat) kell fizetni utánuk, mint a munkabér után. A munkavállaló is szintén jól jár, hiszen a juttatás teljes összegét megkapja, míg munkabérként adóznia kellene utána. Így a cafeteria esetében munkáltató és a munkavállaló anyagi érdekei azonosak.

Magyarországon jelenleg 180 000 forint az éves átlagos cafeteria-keret. Azonban ez még korántsem éri el a maximálisan kihasználható 400.000 forintos keretet. Tehát a jövőben a cafeteria továbbfejlődésének iránya: a választható juttatások mind szélesebb bevonása, az adómentes határok maximális kihasználása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.