BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan csökkenthető a munkahelyi stressz?

Sokan arról beszélnek, hogy szeretnék megelőzni a munkahelyi stresszt. Ez azonban szinte lehetetlen. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk jól kezelni a stresszes helyzeteket.

Ehhez nézzük először egy menedzser átlagos napját: reggel ébredéskor már az aznapi három tárgyaláson jár az esze. A reggeli közben – ha egyáltalán reggelizik,- újságot olvas, de mindezt csak kutyafuttában, mert már késésben van a munkahelyéről. Öltözés közben lebonyolít két telefont, és a dugó miatti lassú haladásban csak tovább stresszeli magát.
Ha ma kivételesen viszonylag nyugodtan indul bent minden, akkor csak 30-40 olvasatlan e-mail, és egy-két sürgős, időközben bejött feladat várja. Persze ezzel borul az egész napirendje, és mire a nap végére ér este hét-nyolc óra körül, azt veszi észre, hogy több feladat gyűlt össze a nap során, mint amennyit sikerült megoldania. A következő nap pedig mindez kezdődik elölről.

Menedzserünk minden bizonnyal az őt érő nagy mennyiségű stressznek, azonban feltehetőleg úgy érzi, hogy amíg szervezete nem jelez komolyabban, addig felesleges lassítania a tempón.
A test azonban általában hirtelen jelez, gyakran szívproblémák formájában.
A munkahelyi stressz kezelése könnyebb, mint gondolná. Már néhány kis lépés is segíthet.

Szeresse szívét az alábbi néhány ötlet megfogadásával a munkahelyén.

1. Egy kis barátkozás
A tárgyalásokon sokszor csak az üzleti partnert látjuk meg a velük szemben ülőben, pedig ha hasonló területen dolgozunk, nagy az esélye, hogy közös az érdeklődési körünk, és jókat tudnánk beszélgetni.

2. Hasznos listák
Vegye számba a feladatait, és a céljait is, és állítson fel fontossági sorrendet közöttük. Igyekezzen úgy súlyozni a feladatait, teendőit, és persze az ezekre fordított energiát, hogy megfeleljen a lista sorrendjének. A legjobb, ha nem esik át a ló túlsó oldalára, és ezt iránymutatásnak kezeli. Mert ha szigorúan be akarja tartani a napirendet, az csak egy újabb stresszforrást jelent.

3. Nyaralás munka közben
Emlékezzen vissza az egyetemi évekre, és a nyári szünetekre. Ugye ma is elfogja a nosztalgia? Attól, hogy most már keményen végigdolgozza a nyarakat, nem kell eltemetnie az évszakkal járó örömöket. Szervezzen üzleti ebédet egy étterem teraszára, vagy javasolja, hogy tartsák a következő csapaton belüli megbeszélést az irodaházon kívül.

4. Odafigyelés a belső hangra
Ahhoz, hogy megőrizhessük, valamint újratermelhessük lelki energiáinkat, szükségünk van arra, hogy időnként egy kicsit csak önmagunkkal foglalkozzunk. Tisztázzuk a prioritásainkat, és találjuk meg, mi okoz igazán örömet. Még ha sok energiánkba kerül is, érdemes nekifogni ennek a feladatnak, mert az életünket alapjaiban teheti kiegyensúlyozottabbá.

További információ: szivbaratmunkahely.hu

_gde_llfngmeilb = new Image(1,1);

_gde_llfngmeilb.src='http://huomdgde.hit.gemius.pl/_'+(new Date()).getTime()+'/redot.gif?id=bQpK4Q_Gs0DVF_mViQDUH6QsfeAuZCL8Whovju0dkAb.e7/stparam=llfngmeilb';

//-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.