BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan idők, biztos befektetések

Olyan periódusokban, amikor sokan csalódottak a tőkepiacok teljesítményét látva, felértékelődnek a biztonságos befektetési lehetőségek. Az elmúlt félév történéseinek fényében új értelmet nyert a volatilitás, már-már megszokottá vált, hogy a főbb tőzsdeindexek kétszámjegyű tartományt száguldoznak be, akár fölfelé, akár lefelé.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy minden valószínűség szerint recesszióban van az eurózóna, azaz a pénzpiaci válság a vártnál korábban „rátelepedett” a reálgazdaságra. Az amerikai gyökerű nyavalya persze nem csupán a vén kontinenst terítette le: súlyosbodó gondokkal küszködik a tengerentúl, ismét gazdasági visszaesés fenyeget Japánban, drámai fordulatra van kilátás a Közel-Keleten is, ahol pár éve még a mai Kánaán alapjait vetették meg az olajmilliárdokból.

Efféle körülmények között kemény dió megbecsülni, mikor esedékes a befektetői klímaváltozás. Annak dacára is nehéz vállalkozás, hogy az elmúlt két évtized kisebb-nagyobb krízisei során a recesszióról szóló számok napvilágra kerülése után többnyire már felfele vezetett az út. A küszöbönálló gazdasági visszaesés ugyanis nagy eséllyel mélyebb, de talán hosszabb is lesz, mint a korábbiak. Az optimista forgatókönyv szerint azonban 2009. második fele már a kilábalásról szólhat, ami a pénzügyi piacokon már év elejétől felíveléshez, vagyis kedvező befektetési lehetőségekhez vezethet.

Jelen helyzetben a kiemelkedő kockázat még kiemelkedőbb hozamokkal kecsegtethet, de mivel a hozam és a kockázat együttes figyelembe vétele alapján ítéljük meg a befektetéseket, ezért összességében inkább riasztóan hat. Azon túl persze, hogy biztonságos, magas hozamú megtakarítási formát keresnek, a befektetők elvárják a kellő rugalmasságot. Azt, hogy kedvükre válogathassanak az időtartamok és módozatok széles skáláján, s hogy megválaszthassák azt is, forintban vagy devizában akarják elhelyezni megtakarításaikat.

Az MKB Bank nem csupán biztonságos, magas hozamot nyújtó, változatos termékpalettával áll meglévő és leendő ügyfelei rendelkezésére, de kínálatának szerves részét képezik azok a befektetési konstrukciók, amelyek révén igénybe vehetőek a kapcsolódó adókedvezmények.

A bank lekötött betétei – akár euró-, akár forintalapúakról van szó – előre kiszámítható, kockázatmentes megtakarítást jelentenek, a lekötés futamideje alatt fix betéti kamatlábbal. Az egyszerű és kényelmes megoldással a bank az időtartamok és módozatok széles kínálatát vonultatja fel.

A befektetők jóérzését fokozhatja, dilemmáját azonban egyáltalán nem teszi egyszerűbbé a meglehetősen magas kamatszint, amely komoly számháborút robbantott ki a pénzügyi szektor szereplői között. Az eget rengető kamatok persze nem örökre szólnak: mivel a forint védelmében meghozott jegybanki kamatemelést az elemzők átmenetinek tekintik, annak korrekciója a betéti kamatokat is maga után húzza. Aki tehát most rövidebb futamidőre helyezi el a pénzét betétben, könnyen lehet, hogy ezt a soron következő alkalommal már csak alacsonyabb kamaton tudja lekötni. A várt hazai kamatcsökkentés, illetve a világ pénzügyi piacain várt javuló hangulat a befektetési termékek esetében kiemelkedő hozamot biztosíthat a következő évben a magasabb kockázatot is vállalni képes befektetők részére.

Azoknak az ügyfeleknek, akik azon túl, hogy magas hozam mellett is biztonságban akarják tudni megtakarított pénzüket, maximálisan kihasználnák az idei adó-jóváírási lehetőségeket, kedvező megtakarítási lehetőségeket kínál az MKB Bank.

Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számlával például a nyugdíjjogosultság eléréséig – de legalább három évig – kezelhetők a nyugdíj-előtakarékossági befektetések. A számlára bármikor, bármekkora összeg befizethető, és önálló döntés hozható arról, hogy – a vonatkozó jogszabályi keretek között – milyen befektetési formában kamatozzanak a megtakarítások. Az egyéni befizetések után adókedvezmény jár, amely jelenleg az évente befizetett összeg 30%-a, maximum 100 000 forint, illetőleg maximum 130 000 forint azoknál, akik 2020 előtt érik el a nyugdíjkorhatárt. Nyugdíjszolgáltatás esetén a befektetéseken elért hozam – az osztalékból származó jövedelem kivételével – adómentességet élvez. A nyugdíj-előtakarékossági számlához az MKB Bank széles palettát ajánl befektetési lehetőségekből.

A hazai kötvénypiac meghatározó szereplőjeként az MKB Bank gazdag választékot kínál diszkontkötvényekből, illetve változó és fix kamatozású kötvényekből, amelyek rövid és középtávra ajánlott, biztonságos, kedvező hozamot biztosító befektetési termékek. A kötvények elhelyezhetők az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számlán is.

Egy stabil életbiztosítás és egy rugalmas befektetés összekapcsolása az MKB Kincstár Élet- és nyugdíjbiztosítás. Az MKB Életbiztosító a befizetett biztosítási díjakból képzett tőkét különböző kockázatú és hozamú mögöttes eszközalapokba fekteti, az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága szerint. A jogszabályi feltételek teljesülése esetén az MKB Kincstár kamatadó-mentes befektetési lehetőség, illetve a befizetések után adókedvezmény is igénybe vehető.

Válassza az MKB Bank kockázatmentes és kiszámítható befektetéseit!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.