BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németország

Újabb szöget verhetnek be Scholz koporsójába

Elkezdődött a voksolás Brandenburgban.

Tartományi választások kezdődtek vasárnap Brandenburgban. Több évtized után helycsere történhet itt, miután a hagyományosan szociáldemokrata keleti tartományban a közvélemény-kutatások szerint a radikális AfD lesz a befutó. A tét nagy, ugyanis Németország fővárosát, Berlint körülvevő tartományról van szó, ahol 2,5 millióan laknak, a 88 fős tartomány parlament székhelye Potsdam. 

A választás arról szól, hogy a tartomány vezetője marad-e kormánypárti (SPD) Dietmar Woidke, aki 2013 óta tölti be tisztségét. 

Miután a  Scholz-kabinet népszerűsége mélyrepülésben van, így a kampányban az „elfogadottabb” tartományi vezetőt „tolták”, és a kancellár személye a háttérbe szorult – nyilván tudatosan.

Olaf Scholz
Olf Scholz – még integet
Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Néhány hete azonban már gyülekeztek a vészjósló felhők: a türingiai választáson a legtöbb, míg a szászországi voksoláson a második legtöbb mandátumot a radikális jobboldali párt szerezte meg. 

Most egész Németország Brandenburgra figyel: a szavazás eredményeit »lakmuszpapírnak« tekintik a jövő évi szövetségi választások előtt.

A tartományban 2,1 millión szavazhatnak, Dietmar Woidke, a SPD első számú jelöltje bejelentette, lemond, ha az AfD az állam legerősebb politikai platformja lesz.

AfD, a mumus

A radikális párt csillaga gyorsan emelkedik, amelynek mára mérhető eredményei is vannak. Ugyanakkor folyamatos kérdőjel, hogy kormányzóképes lenne-e, hiszen önmagában nem kerül többségbe, és – legalábbis az eddigi nyilatkozatok alapján – koalíciós partnert sem tudna találni. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy az AfD sikeresen profitál a jelzőlámpa-koalíción belüli feszültségekből, és határozott választ ad a migráció egyre nyomasztóbb problémájára is.

Fej-fej mellett

A közvélemény-kutatások szerint 

az AfD és a balközép Szociáldemokraták (SPD) szoros versenyben állnak egymással, és mindkét párt a szavazatok 25 százalékát szerezheti meg.

Olaf Scholz kancellár SPD-je az 1990-es újraegyesítés óta kormányozta a tartományt, így az AfD esetleges győzelme különösen kínos lenne.

A harmadik és negyedik helyért is szoros verseny jöhet: 

  • 14 százalékot jeleznek a Kereszténydemokratáknak (CDU) és 
  • 13-at az újonnan alakult szélsőségesen baloldali Sahra Wagenknecht Szövetségnek
  • Az előrejelzések szerint a Szabad Demokraták, illetve
  • a Zöldek 5-5 százalékos támogatottság környékén végezhetnek, 

azaz két kormányon lévő erő tartományi parlamentbe kerülése is bizonytalan.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.