BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Múlt, jelen, jövő – RiverPark irodák

2009. első negyedévében készül el a RiverPark irodaház-együttes a pesti Duna-parton, amely figyelemre méltó az épületek fekvése és különleges kialakítása miatt.

Egy védett homlokzatú épület felújítása mindig izgalmas feladat – különösen akkor, ha mellé egy vadonatúj, modern épületet is felhúznak. Ez a kettősség érdekes kihívást jelent, hiszen nemcsak a két, immár szerves egységet képező épület közt kell harmóniát teremteni, hanem azok belsőépítészetét is össze kell hangolni. A Közraktár utca 30-32. szám alatt 8 milliárd forintos befektetéssel kialakított RiverPark irodák esetében ez annyit jelentett, hogy az 1920-ban épült, eredetileg a Hangya Szövetkezet székházaként funkcionáló, kései eklektikus stílusú ház belsejét úgy alakították át, hogy az tökéletesen megfeleljen a mai „A” kategóriás irodaházakkal szemben támasztott követelményeknek, ugyanakkor a régi idők hangulatából is megtartson valamit.
Az IVG Development elegánsan oldotta meg a feladatot: a meglévő épületvázba XXI. századi technikát integráltak, ám az épületbelső kialakítása, a 2300 négyzetméteres exkluzív belső kert és a tetőteraszok révén mégis sikerült megőrizni valamit a békeidők miliőjéből. Annál is inkább, mert a század eleji ház szinte kínálta a különleges hangulatú, kandallós tárgyalók és igazgatói szobák kialakításának ötletét. Az eredeti téglaszerkezet, a mennyezet és az oszlopok megtartásával épült loft-irodák is az épület eredeti jellegét idézik. Mindezt gyönyörű panoráma teszi teljessé: a tágas, világos irodákból akadálytalan kilátás nyílik a Dunára, a történelmi budai partszakaszra és a Gellérthegyre.

A szomszédos, új építésű irodaház-rész természetesen ugyanezt a panorámát kínálja, ám a két épület közt nem ez az egyetlen kapcsolat. Az izgalmasan, ízlésesen összehangolt két homlokzat mögött húzódó szintek összenyithatók, így a RiverPark irodaházban nagy méretű irodaterületet is ki lehet alakítani; a két ház összesen 9.865 négyzetméternyi bérelhető területet kínál. Az új épület alatt háromszintes mélygarázs szolgálja ki a pesti Duna-part egyedülálló zöldövezeti szakaszára néző épületegyüttest. Az ablakok alatt elterülő Nehru-park lombjai üdítő látványt nyújtanak, s a RiverParkból csupán néhány percnyi séta a Közraktárak kikötői épületegyüttese, ami egy nagyszabású városfejlesztési terv eredményeképpen Budapest kulturális életének egyik legfontosabb helyszíne lesz.

A RiverPark szerencsés helyválasztása és az irodák első osztályú kialakítása az IVG Development Hungary Kft. és anyavállalata, az IVG Immobilien AG hozzáértését tükrözi. A német részvénytársaság Európa egyik vezető ingatlanvállalata, amely befektetéseivel főleg az irodapiacra összpontosít – mindig gondosan megválasztott, kiemelt európai helyszíneken. Az Európa-szerte 20 milliárd euró értékű ingatlanvagyont kezelő társaság eddigi legismertebb magyarországi beruházása a Közép-Kelet-Európa első innovációs és technológiai parkjaként működő Infopark felépítése volt, de a vállalat nevéhez fűződik az Andrássy úti paloták igényes helyreállítása is, akárcsak a volt német követségi épület újjávarázsolása StefániaPark néven.
riverpark.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.