BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HP Integrity szervert használ a Békés Megyei Vízművek Zrt.

A HP Integrity szerverek több mint 90 százalékos piaci részesedéssel egyértelműen vezető szerepet töltenek be az Itanium alapú szerverek magyarországi piacán. Hazánkban már több száz nagyvállalat használja a szervert, többek között a Békés Megyei Vízművek Zrt., amely 2003-ban döntött a konfiguráció mellett.

Az előzmények

A Békés Megyei Vízművek Zrt. 1997-ben vezette be vállalatirányítási rendszerét, ehhez egy központi szerverparkra volt szüksége a társaságnak. Ezt követően folyamatosan újabb alkalmazásokkal bővült a rendszer, bevezetésre került a dokumentumkezelő szoftver, valamint a műszaki információs rendszer is.

Újabb igények

A technológiai fejlődés nyomán elengedhetetlen volt a berendezések cseréje is, az új hardver segítségével elégítették ki az igényeket. Az erőforrások beszerzésére 2003-ban a Békés Megyei Vízművek Zrt. pályázatot írt ki, az eljárás során a Hewlett-Packard Magyarország Kft. adta a legjobb ár-érték arányú ajánlatot, így a pályázat győztesei lettek – avat be a részletekbe Czinege István, a társaság informatikai osztályvezetője. Az ajánlat HP Integrity adatbázis-szerverről, HP Proliant iAs szerverről, valamint az adatok mentését- és tárolását szolgáló berendezésről szóltak. A Vízmű akkor úgy határozta meg igényét, hogy a leszállításra kerülő berendezés folyamatosan, több kisebb lépcsőben – minimum a dupla kapacitásúra – legyen bővíthető további processzorokkal, valamint memóriahelyekkel is. Erre azért volt szükség, mert már akkor tervezve volt a meglévő alkalmazások folyamatos bővítése, így feltételezhető volt, hogy erőforrás-növelésre lesz szükség. Ezért volt nagyon praktikus megoldás a szerveren belüli teljesítmény növelés lehetősége. A Hewlett-Packard Magyarország Kft. ilyen rendszert kínált, garantálta a további bővítés lehetőségét, így a Békés Megyei Vízmű Zrt. választása az informatikai társaság ajánlatára esett.

A tapasztalatok

A két társaság között létrejött együttműködés igazolta, hogy a HP szolgáltatásának igénybe vétele a lehető legjobb döntés volt, ugyanis korrekt telepítés, nagyon jó támogatási csapat, a felmerülő kérdések esetén felkészült és segítőkész szakembergárda áll a Békés Megyei Vízművek Zrt. rendelkezésére, valamint az üzemeletetési költségek is nagyon kedvezőek. A HP által szállított rendszerek még nem érték el a bővíthetőség felső határát, ráadásul a használt szerverek lehetővé teszik, hogy teljes bővítés esetén sem kell változtatni a szervereken futtatott, külsős cégtől rendelt adatbáziskezelő-szoftver liszenszdíján.

A felhasználóról

A Békés Megyei Vízművek 58 településen ivóvíz, 21 településen csatornaszolgáltatást is végez, összesen 120 ezer lakossági és 8 ezer közületi fogyasztási helyen. Mivel a szolgáltatási kör folyamatosan bővül, olyan IT-rendszert építettek ki, amely alkalmas akár 70 település ivóvíz-, 30 település csatornaszolgáltatására, és 140 ezer fogyasztási hely kezelésére. A Békés Megyei Vízművek informatikai partnere a Volán Elektronika Rt. Ez az IT-vállalkozás fejlesztette ki a Libra vállalatirányítási rendszert, amely az elmúlt évtizedben folyamatos fejlesztésekkel piacvezető hazai ügyviteli megoldássá vált, több mint 130 cégnél alkalmazzák, a néhány fős kisvállalkozásoktól egészen a több ezer főt foglalkoztató nagyvállalatokig, többféle platformon. A közműszolgáltatók elsősorban a vízmű- és csatornavállalatok körében különösen népszerű a Libra, a Békés megyei Vízművek is régi Libra-alkalmazó, 1997 óta dolgoznak e rendszerrel. A Békés megyeiek voltak az elsők a Librát alkalmazó vízművek körében, akik 64 bites szerverre váltották a hardverplatformot. A HP Integrity szerverét pályázat útján választották ki, figyelembe véve az ajánlati árat, az üzemeltetési költséget, a bővítési lehetőségeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.