BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Civil Licit – civil szervezetek és vállalkozások az esélyegyenlőségért

Egyre több civil szervezet ismeri fel, hogy fennmaradásához, missziójának kiteljesítéséhez piacképessé kell tennie szolgáltatásait, és értékesítenie kell azokat. (x)

Hogyan fogják tolerálni a munkahelyemen, ha otthon kell maradnom a beteg kisgyerekemmel? Miért megdöbbentő az, ha egy közfeladatot ellátó szervezet ki tudja szolgálni azokat az ügyfeleit is, akik jelbeszédet használnak? Mennyi ideig tart tökéletesen megszokni egy mozgássérült kolléga jelenlétét, megérteni a szempontjait, igényeit? Vajon több leszek-e azáltal, ha bepillantást nyerek egy roma asszony munkavállalási nehézségeibe?

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések - amelyek az esélyegyenlőség mindennapi kihívásait és megnyilvánulásait feszegetik – hozták létre a Civil Licit esélyegyenlőségi árverést, amely nem más, mint egy hagyományos aukció formájába öntött párbeszéd civil szervezetek és a vállalkozói szféra között. Már második alkalommal kerül megrendezésre idén december harmadikán, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Civil Licitet két napos esélyegyenlőségi filmfesztivál követi, ugyanezen a helyszínen.

Egyre több civil szervezet ismeri fel, hogy fennmaradásához, missziójának kiteljesítéséhez piacképessé kell tennie szolgáltatásait, és értékesítenie kell azokat. Ezzel egy időben örvendetesen nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek komolyan gondolják, hogy a gazdasági teljesítmény mellett a társadalmi környezettel való harmonikus együttélés is elengedhetetlen a hosszú távú sikerek eléréséhez.
Magyarországon a hátrányos helyzetű emberek életének, problémáinak, nézőpontjának ismerete a többségi társadalom tagjai körében nem elterjedt. Jellemző viszont, hogy amit nem értünk és nem ismerünk, attól tartunk, és távolságot tartunk. Ez indokolatlanul megnehezíti az együttélést és a hátrányos helyzetű emberek bevonását a munka világába.

A Civil Licit elnevezésű program 2008-ban jött létre az ESZA Nonprofit Kft támogatásával, amely egy esélyegyenlőségi árverés olyan civil szervezetek és vállalkozások részvételével, amelyek felvilágosult hozzáállással, valamint tenni akarással viseltetnek az esélyegyenlőség ügye iránt.

A rendezvényt pontosan úgy kell elképzelni, mint egy árverést, csak nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem részletesen bemutatott civil szolgáltatásokat kínálnak megvételre a civil szervezetek a két kikiáltó, Winkler Nóra és Till Attila segítségével. Olyan szolgáltatásokra – például érzékenyítő tréningekre, speciális kommunikációs képzésekre, családbarát munkahely kialakítását célzó tanácsadásra – lehet gondolni, amelyeknek a közvetlen ismeret és képesség megszerzése mellett óriási szerepe lehet a vállalaton belüli és vállalatok közötti tolerancia, együttműködés és nyitottság területén, már pedig ezekben a hazai vállalatok ugyan csak el vannak maradva az európai színvonaltól.
A megvételre kínált szolgáltatásokért értelemszerűen nem műgyűjtők, hanem vállalkozók, vállalatok versenyeznek.

Olyan vállalatok, amelyek felismerték, hogy a nagyobb együttműködési hajlandóság, az egymásra és a környezetünkre való nagyobb odafigyelés jobb alkalmazkodást, nagyobb adaptációs képességet, jobb légkört, és ezeken keresztül piaci versenyelőnyt eredményez. Egyre több vállalatnak van CSR (Corporate Social Responsibility – a vállalat társadalmi szerepvállalása) stratégiája, amely összefoglalja, hogy a vállalkozás hogyan járul hozzá a fenntartható fejlődés megteremtéséhez, miképpen teremti meg a harmóniát a természeti és társadalmi környezetével. Ennek a stratégiának lehet – sőt, kell hogy legyen – a része a hátrányos helyzetű emberekhez való viszony meghatározása, legyen szó akár munkavállalóról, ügyfélről vagy beszállítóról.

Mit vállalnak a Civil Liciten résztvevő vállalatok? – A résztvevő cégek egy-egy felelős vezetővel képviseltetik magukat az árverésen. Nem szükséges előzetesen kötelezettséget vállalni, csak akkor kell licitálni, ha valamelyik árverezésre kerülő szolgáltatás megtetszik, és természetesen csak a nyertes licitálóknak kerül pénzbe a részvétel.

Mit nyernek a Civil Liciten résztvevő vállalatok? – Értékes szolgáltatásokra licitálhatnak, amelyek hozzájárulnak az esélyegyenlőség igényének vállalaton belüli növeléséhez, ezen keresztül pedig a vállalati kultúra és a munkatársi elköteleződés erősítéséhez, valamint a tudatos munkaadói és vállalati imidzs erősítéséhez, amely előbb-utóbb megtérül és gazdasági előnyöket is eredményez.

A Civil Liciten megvásárolt szolgáltatások költségének (közhasznú és kiemelten közhasznú szervezettől vásárolt szolgáltatás esetében) az adóalapból való levonására lehetőség van!

Az idei évben másodízben megrendezendő Civil Licit rendezvényt az ESZA Nonprofit Kft. mellett támogatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint az európai uniós és hazai forrású vállalkozói pályázatok közreműködő szervezete, a MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. is.

Kérjük, hogy látogasson el a rendezvény honlapjára, tekintse meg a pályázati úton kiválasztott tizenöt, árverezésre bocsájtott szolgáltatást: civillicit.hu. Vállalatok részvételi jelentkezését várjuk a [email protected] e-mail címen és a 06/1 240 3803-as telefonszámon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.