BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénzforgalmi piac jövőjének biztosítása

Európa digitális kihívásokra való felkészülésének kulcsa az innováció – véli Gauder Milán, a Mastercard Europe szolgáltatásokért felelős alelnöke.

Az európai pénzforgalmi piac minden területét érintő digitális átalakuláson megy keresztül. A legkorszerűbb technológiáknak, valamint az e-kereskedelem és mobil kereskedelem növekedésének köszönhetően a digitális fizetési megoldások folyamatosan fejlődnek, és vásárlási szokásaink is változnak. Ez pedig a kereskedők és a fogyasztók számára is jelentős értékkel bír.

Az átalakulás azonban egyre nagyobb kihívásokat is teremt. A hackerek és csalók egyre inkább az elektronikus – főleg az online – tranzakciókat veszik célba. Minden eddiginél fontosabb, hogy az elsődleges szempont a biztonság és a védelem legyen, és hogy az új megoldásokat az eddigi tanulságokat felhasználva, a legkorszerűbb technológiák segítségével alakítsák ki. Az európai digitális fizetés jövője a tranzakciók biztonságán, valamint a kereskedők és felhasználók rendszerbe vetett bizalmán múlik.

Az európai digitális fizetés jövője a tranzakciók biztonságán, valamint a kereskedők és felhasználók rendszerbe vetett bizalmán múlik.

Közös munkával a biztonságos fizetésért

A biztonságos, mégis felhasználóbarát fizetési felület létrehozása nehéz és költséges faladat. Sajnos manapság egyetlen hét sem telik el adatvédelmi incidens nélkül. Ahhoz, hogy az adatlopással kapcsolatos aggályokat eloszlassa, a fizetéstechnológiai szektor folyamatosan nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a rendszer biztonságos és jó működését biztosítsa, illetve a kiberbűnözés előtt járjon.

Gauder Milán, a Mastercard Europe szolgáltatásokért felelős alelnöke

Ez a munka azonban soha nem ér véget. A kiberbűnözés fejlődése miatt a biztonságra fordított költségek folyamatosan növekedni fognak, miközben a felhasználók és vállalkozások egyre gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatást várnak majd el.

A rendszerbe vetett bizalom kiépítése, valamint a felhasználók és kereskedők védelme számunkra és a szabályozók számára is elsőszámú cél. A pénzügyi piac feladata a szükséges beruházások megvalósítása, valamint a felhasználók, kereskedők és szabályozók által elvárt biztonság és felhasználói élmény biztosítása. Ahhoz azonban, hogy ezt sikerrel tudjuk teljesíteni, a jogalkotóknak megfelelő szabályozást kell létrehozniuk. Olyan jogszabályi környezetre van szükség, amely továbbra is lehetővé teszi a fenntartható üzleti modellek működését, így ezek biztosítani tudják majd a fejlesztésekhez szükséges beruházásokat.

A jogalkotóknak megfelelő szabályozást kell létrehozniuk. Olyan jogszabályi környezetre van szükség, amely továbbra is lehetővé teszi a fenntartható üzleti modellek működését, így ezek biztosítani tudják majd a fejlesztésekhez szükséges beruházásokat.

Az Európai Unió már fontos lépéseket tett ebben az irányban az új pénzforgalmi irányelvvel (PSD2) és az erős ügyfélhitelesítés kötelezővé tételével. Ezek a változások a biztonság, a bizalom, és a megfelelő vásárlói élmény megteremtésében is fontos szereppel bírnak. Az iparág és a fogyasztók máris elkezdtek alkalmazkodni az új, biztonságosabb fizetést ígérő környezethez.

Olyan átfogó megközelítésre van szükség, amely egymáshoz kapcsolt eszközökkel biztosítja a fizetések biztonságát, megelőzi a személyes adatokkal való visszaélést, és minimalizálja az esetleges csalások fogyasztókra, kereskedőkre és gazdaságra gyakorolt hatását.

Hogy néz ki az innováció a fizetési piacon?

A Mastercardnál nemzetközi szabványok és innovatív technológiák alkalmazásával, stratégiai partnerekkel együttműködve, 210 ország és piac adatainak elemzésével dolgozunk azon, hogy megfeleljünk a fizetési környezet jelenlegi kihívásainak. Ez az átfogó megközelítés teszi lehetővé azt, hogy a világ legjobb megoldásait tudjuk alkalmazni Európa-szerte, és még hatékonyabban lépjünk fel a kiberbűnözéssel szemben.

A biometrikus megoldásokkal és mesterséges intelligenciával csökkenteni tudjuk a tévesen elutasított tranzakciók számát, valamint jó felhasználói élményt és biztonságos vásárlást teszünk lehetővé, például a Mastercard Identity Check megoldással.

Felkészítjük Európát a digitális jövőre

Nem áll rendelkezésünkre olyan csodaszer, amely önmagában biztonságossá tenné a fizetéseket, ezért az innovatív technológiákba való folyamatos befektetés elengedhetetlen. Ezek az új megoldások megelőzik és csökkentik a csalások számát, egyben segítenek lépést tartani a kereskedők és fogyasztók elvárásaival. Biztonságos és megbízható fizetési rendszert csak így lehet létrehozni.

Ezt az átfogó munkát soha nem tekinthetjük elvégzettnek. A kormányoknak, vállalatoknak és felhasználóknak a fejlesztőkkel és vállalkozókkal karöltve kell együtt dolgozniuk azon, hogy megfelelő figyelmet biztosítsanak a biztonságos digitális infrastruktúra létrehozására. Csakis ezzel a hozzáállással tudunk fejlődést elérni a fizetési piacon, elősegítve a társadalom számára is hasznos innovációkat.

(Gauder Milán, a Mastercard Europe szolgáltatásokért felelős alelnöke)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.